Hlavní obsah

Moderní televizory sázejí na chytré funkce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu je aktuálně více než pět stovek nejrůznějších televizorů. Není ale všechno zlato, co se třpytí. Poradíme, jak nenaletět na triky obchodníků a na co si dát při výběru pozor.

Foto: Samsung

Chytré funkce u televizorů mohou ušetřit i peníze za nákup další elektroniky - například za videorekordér.

Článek

Většina aktuálně nabízených televizorů nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 obrazových bodů). Na trh se ale pomalu začínají dostávat také modely se standardem 4K, tedy 3656 x 2664 nebo 4096 x 3112 pixelů.

Ceny těchto přístrojů jsou však stále příliš vysoké, čehož si jsou vědomi i samotní obchodníci. Proto zákazníky lákají na pokročilé funkce, jako je například 3D rozhraní. To sice působí skvěle, ale zatím je na trhu stále málo 3D filmů.

Některé TV sice dokážou převést 2D obraz do 3D, výsledek ale není tak povedený, jako když je skutečně vytvořen prostorově. Než připlatíte za dimenzi navíc, je dobré se rozmyslet, zda ji skutečně využijete.

Nahradí i videorekordér

Vhod přijdou chytré funkce, které mohou ušetřit i peníze za nákup další elektroniky.

Řada přístrojů je vybavena USB konektory pro připojení externích disků. Ty pak slouží pro přehrávání filmů i jako záznamové médium. Lidé díky tomu nemusí investovat do DVD rekordérů.

Stále častěji také nové televizory disponují internetovými konektory. Kromě brouzdání po webu dokáže pak TV nabídnout program, ale i třeba kuchařku. Některé modely dokonce dovolují telefonovat prostřednictvím Skypu zadarmo. Některé modely dokonce umožňují také instalovat další aplikace, a to včetně her.

Toshiba 40RL933G: zlatá střední cesta

Místo 3D obrazu se televizor Toshiba 40RL933G snaží zákazníky nalákat na dobrý poměr cena/výkon. Jak již název napovídá, panel dosahuje úhlopříčky 40 palců (102 cm) a disponuje rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů.

Foto: Toshiba

Toshiba 40RL933G

Přístroj nabídne i pokročilé funkce, jako je například redukce digitálního šumu či světelný senzor schopný automaticky regulovat jas. Nechybí ani možnost instalace aplikací, již předinstalovány jsou například programy pro přístup k webovým službám YouTube a Flicker.

Vhod jistě přijde také USB port. Díky systému od Toshiby totiž může být připojený externí disk nebo flashka použita podobně jako videorekordér k nahrávání vysílání. 

Třešničkou na dortu je takzvaná Záruka bez hranic, kterou kromě tohoto modelu nabízí výrobce bezplatně i k dalším televizorům. Ve chvíli, kdy přístroj jakkoli poškodíte, Toshiba vám klidně i zcela nefunkční kus vymění za nový.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: televizoru by více slušel WiFi adaptér již v základu
  • Cena: 11 500 Kč

LG 84LM960V: pro nejnáročnější

Většina špičkových televizorů má v dnešní době rozlišení Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Novinka od společnosti LG nabídne jako jedna z prvních na trhu rozlišení Ultra Definition (3840 x 2160 pixelů), které je čtyřikrát vyšší než v případě Full HD.

Foto: LG

LG 84LM960V

„Televizor integruje nejmodernější technologie, které má LG k dispozici, jako je technologie LG Cinema 3D s rozlišením Ultra Definition a Smart TV funkce. Lepší zábavní centrum na takto velké televizi si lze jen těžko představit,“ uvedl Martin Malý, mluvčí LG Electronics CZ.

Novinka nabízí také další funkce, například ovládání pomocí hlasových povelů nebo instalace nejrůznějších aplikací, jako jsou hry či programy pro přístup na sociální sítě. K dispozici je již nyní více než tisíc aplikací.

  • Klady: velký obraz s vysokým rozlišením
  • Zápory: vysoká cena
  • Cena: 500 000 Kč

Samsung UE40ES6900: elegantní vzhled hraje prim

Především na atraktivní vzhled sází televizor Samsung UE40ES6900, který je vybaven 40palcovou (101cm) obrazovkou s Full HD (1920 x 1080 obrazových bodů). Novinka se vyznačuje velice tenkým stříbrným rámem monitoru.

Foto: Samsung

Samsung UE40ES6900

Samsung UE40ES6900 navíc dokáže zobrazovat obraz v trojrozměrném režimu. Podporována je dokonce i konverze klasických videí do 3D. K internetu je možné televizor připojit klasickým síťovým kabelem nebo bezdrátově prostřednictvím standardu WiFi.

Samozřejmostí je možnost instalace aplikací. K dispozici jsou nejrůznější hry, ale například i bezplatný komunikační program Skype. S ním je možné po připojení kamery pořádat videohovory podobně jako s klasickým počítačem.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: stříbrný rámeček je náchylný na omaky
  • Cena: 18 000 Kč

Gogen TVL 32983: láká nízkou cenou

Jedním z nejlevnějších trojrozměrných televizorů na trhu je model Gogen TVL 32983. Prodává se za 7000 Kč, přitom cena většiny konkurenčních přístrojů s trojrozměrným displejem startuje na 12 000 korunách.

Foto: Gogen

Gogen TVL 32983

Tento model má úhlopříčku 32 palců (81 cm), avšak nenabízí Full HD rozlišení 1920 x 1080 pixelů), ale pouze HD Ready (1366 x 768 obrazových bodů). Vedle ceny zaujme televizor také velmi dobrými pozorovacími úhly. Obraz se totiž nedeformuje při pohledu prakticky z jakékoliv strany.

Gogen TVL 32983 dokáže vedle tradičního analogového a digitálního pozemního vysílání (DVB-T) přijímat také standard MPEG-4, tedy digitální vysílání ve vysokém rozlišení. Ochuzeni nejsou uživatelé ani o praktický USB konektor.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: plastový rámeček je poměrně tlustý a působí laciným dojmem
  • Cena: 7000 Kč

Sony HMZ-T2: brýle místo televizoru

Společnost Sony uvedla na tuzemský trh již koncem loňského roku druhou generaci svých 3D brýlí, které dokážou nahradit domácí kino i televizor. Novinka přináší proti předchozímu modelu několik vylepšení a podle informací výrobce by měla být i pohodlnější.

Foto: Sony

Nové brýle na hlavě drží díky speciálnímu pásku, který obepíná hlavu

Sony HMZ-T2 je kompatibilní s většinou domácích televizních systémů. Kromě samotných televizorů je ji možné připojit například také k DVD a Blu-ray přehrávačům prostřednictvím HDMI konektoru. Kompatibilní je také s televizní konzolí PlayStation 3, podporována by měla být i chystaná čtyřka.

Novinka se jednoduše připojí na grafický výstup místo monitoru. Díky dvěma malým OLED displejům, které promítají pro každé oko jiný obraz, dokážou brýle vytvořit skutečně věrohodný trojrozměrný vjem. Filmový zážitek podle něj prohlubuje také integrace 5.1kanálového zvukového systému.

  • Klady: systém vtáhne diváka do děje dokonce více než kino
  • Zápory: vysoká cena proti klasickým televizorům
  • Cena: 25 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám