Hlavní obsah

Saitek Cyborg R.A.T. 9 – unikátní herní myš v bezdrátovém provedení

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl roku nazpět jsme si v testu ukázali exkluzivní herní myš Cyborg R.A.T. 7, která se se svými možnostmi nastavení dokáže přizpůsobit každé ruce. Výrobci však drátová verze nestačila, a proto vydal i bezdrátovou R.A.T. 9, která po stránce mobility už téměř dokonalé dílo ještě vylepšuje.

Článek

Již v únoru jsme vám nabídli test exkluzivní herní myši Cyborg R.A.T. 7, kterou je možné mechanicky nastavit na velikost skoro každé ruky, a to od dlaně až po prsty. Jednalo se o model, který atakoval nejvyšší příčky jak v kvalitě a unikátnosti, tak i v ceně. [celá zpráva]

Rozdíly mezi R.A.T. 7 a R.A.T. 9 

Rozdílů mezi Cyborg R.A.T. 7 a R.A.T. 9 není mnoho, ale přece jsou. Tím hlavním je, že sedmičková verze je kabelová. Na trhu není mnoho herních myší bez kabelu, které by byly schopné konkurovat v rychlosti a efektivitě přenosu dat těm drátovým. Přesto se výrobce Saitek rozhodl uvést bezdrátové řešení R.A.T. 9.

Pro bezdrátovou herní myš je však potřeba najít místo pro napájení. Navíc jsou tedy baterie, ač ne žádné konvenční, ale dvě přímo určené pro R.A.T. 9. K přenosu signálu mezi myší a počítačem je určen kabelový přijímač, který zastává funkci nabíjení baterií i držáku na závaží. Vše ostatní je stejné jako u předchozí verze, ale i tak se podíváme, co přesně nabízí.

Foto: Saitek, Novinky

Porovnání Cyborg R.A.T. 7 (vlevo) a Cyborg R.A.T. 9 (vpravo). Rozdílů mnoho není, barva i velikosti myší je stejná.

Balení a příslušenství

Po obvodu a v rozích zkosená krabička je stejná jako u R.A.T. 7. Po odklopení vrchní části vidíme přes průhledný plast celou myš. Její tělo je viditelně složeno z více částí a nejedná se tak o klasický uzavřený kryt myši.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V příslušenství Cyborg R.A.T. 9 najdeme dokovací stanici, dvě nabíjecí baterie, sadu náhradních částí myši a závaží.

V balení najdeme mimo myši také pěnou vycpanou plechovou krabičku s výměnnými nástavci, CD s ovladači a dva obrázkové manuály. Navíc jsou u R.A.T. 9 dvě baterie ve tvaru hranolu a kabelový multifunkční přijímač.

Kvalita zpracování je výborná 

Cyborg R.A.T. 9 je černá. Na horní straně je použit tvrdý plast, spodní část kolem senzoru je z hliníku. Celý centrální díl kolem dvou hlavních tlačítek je pevný, ostatní části jsou volně nastavitelné. Hlavní tlačítka, levé a pravé, jsou středně dlouhá a nejsou tichá. Při zmáčknutí je slyšet klasický zvuk kliknutí.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Saitek Cyborg R.A.T. 9

Mezi hlavními tlačítky je scrollovací kolečko. Jeho tělo je hliníkové, na něm je gumový kroužek se zářezy. Má spíše menší odpor a při točení jsou cítit skoky. Kolečko funguje také jako tlačítko, ale nemá funkci vyklonění doprava nebo doleva. Při točení je poměrně hlučné, což by nemuselo, spíše nemělo.

Rychlé přepínání profilů

Pod kolečkem je dvojtlačítko s označením DPI, kterým si můžeme rychle upravovat nastavení hrubosti snímání senzoru. Laserový senzor má rozlišení až 5600 DPI. Jaký profil počtu DPI máme nastavený, poznáme na čtyřech červených diodách na levém boku vedle levého tlačítka myši.

Vlastní nastavení tlačítek i profilů můžeme provést v programu přiloženém na CD. Zvolit můžeme ze tří přednastavených možností pro funkce tlačítek. Tlačítkové profily měníme spínačem hned vedle levého tlačítka.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tlačítka jsou na Cyborg R.A.T. 9 stejná jako na R.A.T. 7. Je zde přepínač DPI nad kolečkem i přepínač profilů vedle levého hlavního tlačítka.

Vše je tedy v tomto směru stejné jako u R.A.T. 7, na jejíž test odkazuji v úvodu článku. V něm najdete také popis nastavitelnosti pro ruce, váhového nastavení závažími a praktického využití. Nový poznatek z dalšího testování je, že nejlépe se podle názoru několika uživatelů ovládá bez jakéhokoli přídavného závaží, protože je již sama o sobě poměrně těžká.

Bezdrátové provedení

Bezdrátové řešení funguje na 2,4GHz bezdrátové technologii, kterou výrobce označuje jako bezlatentní. To znamená, že by prodleva mezi snímáním senzoru a přenosem dat přes přijímač do počítače měla být téměř nulová, číselně do jedné milisekundy.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na spodní straně vidíme nalevo od senzoru zapínání myši. Pokud myš není využívána, automaticky se vypne, aby šetřila baterii.

Aby mohla myš bez kabelu dostávat potřebnou energii, bylo v jejím těle vyčleněno místo pro nekonvenční Li-Ion baterii. Baterie má hranolový tvar a zasouvá se do těla myši na pravé straně pod podložkou dlaně. Vysunutí a zasunutí je poměrně jednoduché, avšak sama nevypadne.

Výdrž maximálně čtyři dny

Vylekat nás na první pohled může výdrž myši na jedno nabití baterie. Podle výrobce je to totiž devět hodin při stálém hraní her a až čtyři dny při běžném využití. Ano, zní to děsivě, ale musíme si uvědomit, že se nejedná o výměnu běžných baterií, ale o nabíjecí články, které jsou součástí balení.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Baterie se zasouvá do místa ve spodní části myši napravo.

Zatímco jedna baterie zásobuje myš energií, druhá se nabíjí v dokovací stanici, která je zároveň i přijímačem signálu, který přes USB kabel přenáší do počítače. Plné nabití baterie trvá okolo hodiny. Ve stanici je zároveň místo i na zásobník se závažími.

Praktické zkušenosti

Kdo někdy v ruce držel myš s kvalitním laserovým 5600dpi senzorem, ten ze snímání tolik překvapen nebude. Jako majitel postarší Razer Copperhead s 2000dpi jsem rozdíl poznal ihned. Přesnost a rychlost vyletí ve hrách i grafických programech o několik stupňů výše. Bezdrátový přenos jakoby nebyl, žádné prodlevy jsem při hraní necítil. R.A.T. 9 má navíc velmi dobré podložky, které hezky plynule a jemně kloužou po jemnějším i hrubším povrchu.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Vysunutí baterie je potřeba nacvičit. Nesmí se kroutit ani vysouvat šikmo. V myši drží pevně a sama od sebe nevypadne.

Jelikož je bezdrátová verze R.A.T. nejdražší ze všech v sérii a stojí průměrně okolo 3300 korun, čímž se řadí jasně mezi nejdražší myši na trhu, musí logicky nabízet to nejlepší. Materiály jsou tedy pevné, kvalitní, celá konstrukce taktéž. Pokud bych měl z praktické zkušenosti vybrat, co se nepovedlo, musím zmínit pouze kolečko, které bylo u testovaného modelu poněkud hlučnější a trochu chrastilo.

Hodnocení a závěr

Pokud jsem v hodnocení R.A.T. 7 tvrdil, že se jedná o nejextrémnější herní myš, která je na trhu, mýlil jsem se. Je to až její bezdrátové řešení R.A.T. 9. Jasná výhoda proti ostatním je v tom, že si její tvar nastavíme podle své ruky a neomezuje nás kabel. V balení nechybí závaží a výměnné kryty. Tlačítky je možné ihned měnit DPI či senzitivitu, naprogramování i do profilů funguje jednoduše přes software na přiloženém CD.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Herní myš Saitek Cyborg R.A.T. 9

Laserový senzor s rozlišením až 5600 DPI je velmi kvalitní a nedá se mu nic vytknout. Žádnou prodlevu v přenosu pohybu jsem u bezdrátové verze nepocítil ani v rychlých akčních hrách. Tlačítka jsou velmi pohodlná a speciální „Precision Aim“ pro krátkodobé snížení senzitivity je zajímavé. Snad jen kolečko bylo poněkud hlasitější, než by muselo být. To ale může být chyba pouze testovacího vzorku.

Cena Cyborg R.A.T. 9 je okolo 3300 korun, což je hodně, ale výrobce za to nabízí exkluzivní řešení myši, která v podstatě nemá chybu. V dohledné době by se podle informací dodavatelů měly na trhu objevit náhradní baterie, jejichž cena se bude pohybovat okolo 300 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám