Hlavní obsah

Saitek Cyborg R.A.T. 7 – unikátní herní myš se na míru přizpůsobí lidské ruce

Novinky, Tomáš Hort

Společnost Saitek začala minulý rok prodávat zajímavou myš s označením Cyborg R.A.T. 7. Jedná se o herní periferii, které se nemusíte přizpůsobovat – ona se díky speciální konstrukci přizpůsobí na míru vaší ruce. Na to, jak se s ní pracuje, se podíváme v dnešním testu.

Foto: Saitek, Novinky

Saitek Cyborg R.A.T. 7

Článek

Při výběru počítačové myši máme každý jiné nároky. Někomu stačí běžný kancelářský model za dvě stovky, jiný hledá tvar, který mu vyhovuje. Jisté však je, že kdo vyzkouší kvalitnější a samozřejmě dražší model, těžko se vrací zpět k levným méně kvalitním typům. Tak je to ostatně s většinou zboží. Kdo tedy někdy vyzkoušel kvalitní myš, není mu líto investovat po letech do podobného modelu.

Takový uživatel už však ví, jaká by jeho myš měla být. Už ví, jaká velikost mu vyhovuje, jaký tvar je ideální. A zde nastává dilema, neboť existují kvalitní myši, na které nedá plno lidí dopustit, a jiným v ruce nevyhovují. A tento problém poměrně zásadním způsobem řeší Saitek Cyborg R.A.T. 7. Tato myš je totiž velmi flexibilně nastavitelná pro každý typ ruky.

Abychom měli jasno hned od začátku. V dnešním testu si představujeme počítačovou myš, která se pohybuje v cenové hladině kolem 2500 korun. A to je řečeno lidově docela „pálka“. Jedná se o jednu z nejdražších myší, kterou můžeme v ČR koupit. Vyplatí se takovou sumu investovat? Odpověď pojďme hledat v dnešním testu.

Vše začíná už u balení. Zajímavě po obvodu a v rozích zkosená krabička předpovídá, že nepůjde o žádné myší ořezávátko. To vidíme hned na čelní straně, na které je myš vyobrazena. Stačí čelo odklopit a přes průhledný plast vidíme celou myš. První poznatek? Její tělo je viditelně spojeno z více částí a nejedná se tak o klasický uzavřený kryt myši.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Krabice myši je na hranách a v rozích zkosená

V balení najdeme mimo myši také pěnou odhlučněnou plechovou krabičku s výměnnými nástavci, CD s ovladači a dva obrázkové manuály. Výměnné nástavce jsou na dvě části – na pravý bok a na zadní část myši, kde si odkládáme dlaň. Výběr je buď z hladkých kusů, nebo pogumovaných proti prokluzování. Názorně jsou díly popsány v galerii článku.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V příslušenství najdeme krabičku s náhradními díly, CD s ovladači a softwarem a dva obrázkové návody.

Kvalita zpracování výborná

Cyborg R.A.T. 7 je černá. Na vrchní straně je použit tvrdý plast, spodní část kolem senzoru je z hliníku. Celý centrální díl kolem dvou hlavních tlačítek je pevný, ostatní části jsou volně nastavitelné. Hlavní tlačítka, levé a pravé, jsou středně dlouhá a nejsou tichá. Při zmáčknutí je slyšet klasický zvuk kliku. Mezi hlavními tlačítky je scrollovací kolečko. Jeho tělo je hliníkové, na něm je gumový kroužek se zářezy. Má spíše menší odpor a při točení jsou cítit skoky. Kolečko funguje také jako tlačítko, ale nemá funkci vyklonění doprava nebo doleva.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Cyborg R.A.T. 7

Pod kolečkem je dvojtlačítko s označením DPI, kterým si můžeme rychle upravovat nastavení hrubosti snímání senzoru. Laserový senzor má rozlišení až 5600 DPI. Jaký profil počtu DPI máme nastavený, poznáme na čtyřech červených diodách na levém boku vedle levého tlačítka myši. Vlastní nastavení tlačítek i profilů můžeme provést v programu přiloženém na CD. Zvolit můžeme ze tří přednastavených možností pro funkce tlačítek. Tlačítkové profily měníme spínačem hned vedle levého tlačítka.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Konstrukční materiál je velmi kvalitní. Ve spodní části je konstrukce hliníková.

Myš vhodná na hraní akčních stříleček

Cyborg R.A.T. 7 má celkově pět nastavitelných tlačítek. Kolečko, dvě tlačítka na levém boku a hned nad nimi váleček, se kterým se dá palcem otáček doprava i doleva. Je to vlastně takové širší kolečko v horizontálním směru. Jeho účel je zřejmě velmi specifický. V mnoha akčních 3D hrách totiž mají hráči na kolečku nastaven skok, a tak může tento váleček posloužit pro rychlou změnu zbraní. Jiný smysl jsem pro něj při testování nenašel.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Součástí balení jsou i náhradní výměnné kryty. Na obrázku podložka dlaně.

Zajímavější je červené tlačítko na levém boku. To má název „Precision Aim“ a slouží v akčních hrách pro odstřelovače, čili snipery. Při běžném hraní potřebujeme mít jistou rychlost v otočení se, avšak na velkou přesnost je potřeba mít nastavenu malou senzitivitu. Pokud hrajeme, máme vše nastaveno pro běžnou hru. Jakmile se však zmocníme zbraně, kde je jemnost míření třeba, podržíme při míření červené tlačítko a dle našeho představení se nám sníží citlivost (senzitivita). Můžeme tak mnohem přesněji mířit.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Záběr na myš z pravé strany

Vzhledem ke dvěma specifickým prvkům (válečku a červenému tlačítku) je jasné, že myš je určena hlavně na hraní akčních her, zvláště pak stříleček. Posloužit ale Cyborg R.A.T. 7 může také lidem, kteří kladou velký důraz na přesnost a jemnost pohybu myši – řeč je tedy především o graficích a projektantech.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Softwarové nastavení myši je jednoduché. Na obrázku nastavení profilů DPI a tlačítka Precision Aim.

Volná nastavitelnost dle potřeby

Celá myš je speciální hlavně v oblasti možných nastavení pro naši ruku. Základním prvkem je váha. Tu si redukujeme pomocí závaží ve spodní části. Po odšroubování šroubu, jehož konec slouží zároveň jako inbus pro další úpravy myši, si můžeme přidat či ubrat kroužková závaží. Každé z nich má šest gramů a v balení jich je pět. V přídavné krabičce je na ně i umělohmotný obal, abychom je při nepotřebě neztratili. Myš má bez závaží váhu 140 gramů, se všemi závažími 170 gramů.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Váhu myši můžeme měnit pomocí závaží.

Dále už jde jen o nastavení pro naši ruku. První je délka myši. Tu nastavíme podle toho, kde nám končí prsty, když položíme ruku na myš. Prodloužení myši zajišťuje podložka horní dlaně. Při maximálním prodloužení už musíte mít opravdu velkou ruku. Vybrat můžeme ze dvou jemně pogumovaných nebo jednoho hrubě pogumovaného nástavce.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Upravit si můžeme například výšku a směr levé části.

Pro lepší ovladatelnost si nastavíme také levou část myši, kde máme při držení palec. Z této části nám jasně vyplývá, že myš je vhodná pro praváky, leváci mají bohužel smůlu. Levá část pro držení palcem se dá posunovat nahoru dolů. V tomto směru je důležité, abychom dosáhli na červené tlačítko. Dá se také měnit úhel natočení k tělu myši. Pravá část, která je držena prsteníčkem a malíčkem má také tři výměnné nástavce, ale jde pouze o výměnu, nastavovat se nijak nedá.

Hodnocení a závěr

V dnešním testu jsme si představili poměrně extrémní herní myš, která není podobná ničemu, co jsme zatím na trhu mohli vidět. Její jasná výhoda proti ostatním je v tom, že si její tvar nastavíme podle své ruky. Nastavení je velice intuitivní a jednoduché.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Saitek Cyborg R.A.T. 7

Jako každé správné herní myši ani modelu Saitek Cyborg R.A.T. 7 nechybí závaží a výměnné kryty. Tlačítky je možné ihned měnit DPI či senzitivitu, naprogramování i do profilů funguje jednoduše přes software přiložený na CD v balení.

Laserový senzor s rozlišením až 5600 DPI je velmi kvalitní a nedá se mu nic vytknout. Kolečko i tlačítka jsou velmi pohodlná a speciální „Precision Aim“ pro krátkodobé snížení senzitivity je zajímavé. Cena myši začíná od 2500 korun, což se může zdát hodně, avšak za takto unikátní a vytříbený kousek příslušenství je to ve výsledku dobrá investice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám