Hlavní obsah

Nokia X6 16GB - povedený nástupce Nokie 5800

Novinky, Tomáš Hort, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nokia X6 16GB je na českém trhu novinkou. Jedná se o telefon nejvyšší třídy se vším, co si u moderního mobilu dokážeme představit. Má kvalitní 5Mpix fotoaparát, Wi-Fi, GPS i velkou 16GB paměť. Na trhu by měla nahradit starší Nokii 5800 XpressMusic. Má na to?

Foto: Nokia, Novinky

Nokia X6 se vyrábí i v bílé a dalších barvách. V ČR je zatím oficiálně prodávána pouze černá verze.

Článek

Nokia přichází na trh s novou sérií mobilních telefonů. Chytré telefony ze sérií "E" a "N" stále pokračují, místo mobilů ze série XpressMusic však výrobce zřejmě přejde na jednodušší označení s písmenem "X". Na trhu již máme levnější hudební model Nokia X3 a dnes si představíme výborně vybavenou Nokii X6. Ta má vše, na co si jen vzpomeneme a v nabídce by měla nahradit již rok a půl starou Nokii 5800 XpressMusic, od níž si také většinu parametrů přebrala.

Nikoho v dnešní době nepřekvapí, že i nová Nokia X6 je dotykový telefon. Vůbec poprvé však finský výrobce použil kapacitní verzi dotykového displeje. Všechny předchozí modely, v čele s Nokií N97, využívají displeje rezistivního, tedy odporového. Nedočkáme se tak ovládání stylusem jako u Nokie 5800.

Ekologické balení a příslušenství

Dnes začneme s představením balení a příslušenství telefonu. Ač bychom totiž mohli čekat u výkonného dražšího modelu honosnou krabičku, pokračuje výrobce v ekologickém balení modré barvy, jehož obměny jsou nyní používány u většiny telefonů Nokia. Šetření životního prostředí je v kurzu a řešení je proto adekvátní. Uvnitř najdeme vylepšená sluchátka se základním ovládáním přehrávače, běžnou Nokia 2mm nabíječku, manuály a instalační miniDVD s Ovi PC Suite.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

V příslušenství telefonu najdeme manuál, miniDVD se softwarem, Nokia nabíječku, stereofonní sluchátka s náhradními koncovkami a datový kabel.

Z výčtu zamrzí neuniverzálnost datového a nabíjecího konektoru. Stále máme microUSB pro datový kabel a Nokia 2mm úzký konektor pro nabíjení. Již nějaký čas je k novým Nokiím přidáván pouze hodně krátký datový kabel. Je poměrně složité telefon připojit k počítači, aniž by musel být ve vzduchu, přitom by stačil kablík o délce 20cm. Nemilou zajímavostí je i to, že se při propojení s počítačem mobilní telefon nenabíjí. Všechny konektory jsou na straně nad displejem, i s tlačítkem pro zapnutí telefonu. Mezi ostatními nechybí ani 3,5mm audio výstup.

Nokia X6 - velmi povedený design

V prodeji se v České republice oficiálně objevuje černá verze telefonu. V zahraničí či k nám dovezená se prodává také verze bílá, či bílá s růžovými nebo žlutými doplňky. Kryt telefonu je z plastu a drží pevně. Jediným nedostatkem je opět zadní kryt, který se vylamuje a je hodně tenký, a proto se při otevírání hodně prohýbá a musíme si dát pozor, abychom ho neohnuli či jinak nepoškodili. Je to škoda. U takového telefonu by se klidně dal použít kovový zadní kryt s vysouváním.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Design zadní strany je velmi povedený. Použité černé plasty jsou matné. Škoda opět vylamovacího a tenkého zadního krytu.

Na první pohled je telefon hezký, speciálně zadní strana je elegantní. Jsou zde spojeny prvky ostrých hran a zaoblení a dohromady můžeme styl jen pochválit. Ostudu si s Nokií X6 ve společnosti neuděláte. SIM karta se zasunuje z levé strany telefonu bez potřeby otevření zadního krytu a vyndání baterie. To je potřeba až při nutnosti vyjmutí karty. Na levé straně jsou umístěny také dva reproduktory, které dokážou vyhnat hlasitost až na úroveň, kdy se celý telefon chvěje a našemu sluchu to už nedělá dobře. Na pravém boku jsou pak klávesy pro focení, zamknutí displeje a kláves, nahoře ovládání hlasitosti.

První kapacitní displej od Nokie

Do této chvíle se Nokia soustředila pouze na dotykové mobilní telefony s odporovými displeji. To se s Nokií X6 mění. Jako první má totiž oblíbený kapacitní displej, tedy typ, který můžeme najít třeba na iPhonu, a který reaguje na dotyk bříška prstu, nikoli nevodivého předmětu (nehtu, stylusu). Displej má rozměr 3,2" při rozlišení 360x640 bodů. Může zobrazit až 16 miliónů barev a je aktivní. Použitý procesor ARM o frekvenci 434MHz zvládá zpracovávat i rychlejší pohyby v kontaktech či sms dobře. Je však s podivem, že se jedná o stále stejný procesor, který tiká ve starší Nokii 5800. Dnes už jsme zvyklí u takto drahých modelů na rychlejší čipy.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Ukázka integrovaného Ovi obchodu, ve kterém si můžeme zdarma nebo placeně stahovat do telefonu další užitečné aplikace. V základu je již v telefonu nainstalována známá hra Spore.

Jediné ovládací klávesy, které nejsou dotykové jsou pod displejem. Červená a zelená pro přijmutí a ukončení hovoru a prostřední se znakem bílé čárky pro přechod do základního menu. Prostřední tlačítko vyvolá po přidržení okno multitaskingu. Telefon samozřejmě podporuje sítě nové generace 3G a také rychlé datové přenosy přes technologii HSDPA, stejně tak jako starší GPRS a EDGE.

Wi-Fi, GPS, A-GPS, 5Mpix - telefon nabitý technologiemi

Jelikož se Nokia X6 16GB řadí mezi to nejlepší, odpovídá tomu i vybavenost. Na internet se připojíme přes Wi-Fi, svou polohu najdeme jak díky asistované A-GPS, tak klasické satelitní GPS. Na focení máme velmi dobrý 5Mpix fotoaparát s bleskem v podobě dvou diod. Focení je podpořeno jak kvalitní optikou Carl Zeiss, tak velmi podrobnými možnostmi nastavení, množstvím srovnatelnými s levnými digitálními fotoaparáty. Fotografie jsou pak velmi kvalitní, k čemuž přispívají i velmi dobré vlastnosti zaostření. Video můžeme nahrávat v rozlišení 640x480.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Na horní boční straně nad displejem najdeme všechny obsažené konektory - napájecí, 3,5mm audio a microUSB. Zcela nalevo je tlačítko pro zapnutí telefonu.

Interní paměť telefonu je 16GB. Někoho možná překvapí absence slotu pro paměťovou kartu. 16GB vlastní paměti ale bohatě postačí každému. Použitá baterie je typu Li-Ion o kapacitě 1320mAh. Při běžném provozu pár hovorů a sms za den a pár minut na internetu vydrží telefon nabitý okolo třech dnů, což je u smartphonu poměrně dobré. Pokud budeme přehrávat video podporované ve formátech MP4, 3GP a WMV, měla by baterie vystačit okolo čtyř a půl hodiny.

Symbian S60 - pohodlný operační systém

Telefon využívá operační systém Symbian 9.4 S60 páté generace upravený pro dotykové ovládání. Je přehledný a srozumitelný, zvyká se na něj velmi dobře. Od úvodního menu funguje přetáčení displeje na šířku, což se uplatní při přehrávání filmů či psaní sms přes dotykovou klávesnici. Integrován je přehrávač hudby, videa i internetový prohlížeč Opera mini. K telefonu si navíc můžeme bezplatně stáhnout plnohodnotnou hlasovou navigaci Nokia. Celkově je pro multimédia telefon vybaven nadstandardně.

Nokia X6
rozměry111 x 51 x 14mm
hmotnost122 gramů
typ displeje3,2", aktivní TFT, kapacitní
rozlišení displeje360 x 640 bodů
počet barev displeje16 miliónů
podporované datové přenosyGPRS, EDGE, HSDPA
konektivitabluetooth, microUSB, Wi-Fi
fotoaparát5Mpix s bleskem (2 diody)
vnitřní paměť16GB
přídavná paměťnení
baterieLi-Ion 1320mAh
průměrná aktuální cena9000 korun

Mimo hlavního fotoaparátu je nad displejem i druhá kamera pro snímání obrazu pro videohovory. U ní jsou pak také senzory pro snímání pohybu a světelnosti. Pokud si telefon dáme při telefonování k uchu, automaticky se displej vypne, resp. při různé světelnosti se nastavuje automaticky jas displeje.

Hodnocení a závěr 

V dnešním testu jsme se podrobněji podívali na nový dotykový mobilní telefon vyšší třídy - Nokia X6 16GB. Jedná se o kvalitní a velmi dobře vybavené zařízení. Vůbec poprvé je u Nokie představen kapacitní displej, který funguje velmi dobře. Vybavení v podobě Wi-Fi, GPS a podpory 3G se u podobných smartphonů čeká. Telefon je nástupcem starší Nokie 5800, od které podědil mnoho.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Nokia X6 je na čelní straně lesklá. Otisky a odrazy jsou na světle vidět ihned.

Celkově můžeme nový mobil hodnotit kladně. Potěšil nás hlavně design, 16GB integrovaná paměť, velký a poprvé kapacitní displej a také výborná multimediální a celkově softwarová výbava. Hlasová navigace ke stažení zdarma je třešničkou na dortu. Škoda jen opět špatně vyřešeného zadního krytu a nemožnosti dobíjet telefon přes připojení microUSB s počítačem. I přesto je ale Nokia X6 16GB za aktuální průměrnou cenu okolo devíti tisíc korun velmi zajímavou volbou pro zákazníky, kteří chtějí mít možnost využít všechny nejmodernější technologie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám