Hlavní obsah

Mobilní komunikace pro malé i velké: LG KU580 a I-Care

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostali jsme do ruky dva telefony, které budou zajímat především dospělou část populace, avšak ze dvou zcela odlišných důvodů. Zatímco u LG KU580 jde o čistě designovou záležitost, telefon I-Care pořídíte nejspíš svému malému zlatíčku jako prostředek pro komunikaci s vámi.

Článek

Medvídek I-Care: Hlídá nebo šmíruje?

I-Care je název vcelku zajímavého mobilního telefonu pro malé děti. Ty, pokud jim rodičové telefon pořídí, se s ním akorát producírují před kamarády, ale že by byl telefon nějakým přínosem, to většinou ne. Méďa I-Care je navržen tak, aby z něj špunt mohl volat pouze na předvolená čísla, případně hovory přijímat, ale rozhodně se s ním nemohl vytahovat.

A v čem že je kouzlo? Telefonek, který zapůjčil internetový obchod alza.cz, totiž nemá žádný displej a vlastně ani jako mobil nevypadá. Funkčně je omezen na následující: Čtyři tlačítka na pacičkách nastaví rodiče pro přímé volání na požadovaná čísla (například táta, máma, babička...) nebo zaslání přednastavené SMS zprávy, včetně tísňového volání SOS.

SOS je asi nejzajímavější vlastnost. Pokud dojde ke stisknutí obou stejnojmenných tlačítek na boku medvídka najednou po dobu 3 sekund, na tři naprogramovaná čísla odejde tísňová zpráva a zároveň se medvěd pokusí spojit s prvním telefonním číslem. To proto, aby mohl první "nejdůležitější" kontakt poslouchat, co se děje na druhém konci (bez)drátu.

Je otázkou, nakolik je takové zařízení užitečné. Medvídek například nemůže být neustále zapnutý, protože pokud je "ON", zeleně mu blikají LED diody v ouškách. Stejně tak pokud přichází hovor, vyzvání samozřejmě nahlas. A osobně trochu pochybuji, že si například prvňáček na cestě domů ze školy vzpomene aby jej zapnul. Jenže pokud nedůvěřujete vychovatelům, možná je čas nasadit medvěda I-Care.

Z jiného soudku: Stylovka LG KU580

Znáte telefon LG KG800 Chocolate, hezky česky zvaný čokoláda? Nejspíš ano, neboť vyhrál několik ocenění převážně za svůj okouzlující vzhled, jenž dal vzniknout mnoha dalším přístrojům stejného stylu. Telefon KU580 je pokračovatelem čokolády, avšak je o něco umírněnější. To se týká především dotykových tlačítek zredukovaných na počet čtyř.

Ve všech ostatních směrech jde o vybavený přístroj přesně podle módy. Nechybí Bluetooth rozhraní pro výměnu informací a dat, podpora pro EDGE, GPRS přenos, telefon si dokonce popovídá i se sítěmi 2100MHz (UMTS). Chybí vám snad fotoaparát? Máte jej mít! Samozřejmostí je potom možnost natáčení videa, provozování videohovorů nebo přehrávání MP3.

Ale zpět na zem. KU580 toho na jednu stranu hodně nabízí, na druhou má i své nedostatky. Lesklý černý design rád a lehce chytá otisky. To však není nic ve srovnání s malým středovým ovladačem, který sousedí hned s dotykovými tlačítky. S většími prsty se velmi často přemáčknete. Trošku nešikovně je posazen i fotoaparát, který při klasickém uchopení lehce stíníte ukazováčkem.

Když se přes popsané nešvary přeneseme, narazíme i na pár velmi příjemných překvapení. Slot pro karty typu microSD je prakticky standardem, avšak tady se skrývá pod velmi dobrou záslepkou, stejnou jako u konektoru pro sluchátka či nabíječku na protilehlé straně. Pochválit je nutné i vysunovací mechanizmus, který je tuhý přesně akorát.

Po softwarové stránce nejde o neobvyklou záležitost. Ovládání je zcela ve stylu telefonů LG, a pokud jste se s nimi ještě nesetkali, věřte že se třeba od takových Sony-Ericsson liší jen v detailech. Ve srovnání s konkurencí je však lépe provedeno menu přístroje, které profituje jednak z kontrastního ztvárnění pomocí černé, bílé a černé, a také z rozlišení displeje 320 x 240 bodů.

Pokud by vám KU580 náhodou padl do oka, můžete mít problémy s jeho sháněním. V České republice jej seženete pouze u společnosti Vodafone jako dotovaný telefon. Cena tak závisí především na tarifu, nejvíce však zaplatíte 6 000Kč s daní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám