Hlavní obsah

Vévodil statistikám nejoblíbenějších prohlížečů. Nyní končí

Podpora Internet Exploreru v rámci novějších verzí Windows definitivně skončila. To v praxi znamená, že lidé si v něm už ani nezobrazí webové stránky. Svého času přitom patřil tento browser od Microsoftu k těm nejpopulárnějším prohlížečům na světě.

Foto: archív výrobce

Internet Explorer

Článek

Jedním dechem je ale nutné dodat, že Internet Explorer byl nejpoužívanějším prohlížečem především díky tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začalo využívání Internet Exploreru citelně klesat.

Internet Explorer byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2012 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome od Googlu.

Microsoft pohřbí Internet Explorer

Software

Microsoft vsadil na Edge

Microsoft se překvapivě nesnažil proti poklesu popularity bojovat vzkříšením samotného Internet Exploreru, ale zavedl jako výchozí prohlížeč Windows novinku zvanou Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru. Stařičký prohlížeč už americký softwarový gigant nijak nevylepšoval, místo toho se soustředil právě na rozvoj Edge.

Naopak v uplynulých letech byla funkčnost Internet Exploreru neustále osekávána. Už předloni v listopadu byla například ukončena podpora pro Internet Explorer 11 aplikací Microsoft Teams, kvůli čemuž od té doby nešly některé odkazy v tomto komunikačním programu v Exploreru otevírat. Pokud byla internetová stránka nekompatibilní, automaticky se otevřela v prohlížeči Edge.

Foto: Novinky

Microsoft Edge

Další pomyslný hřebík do rakve Internet Exploreru zatloukla společnost Microsoft loni v létě, kdy byla stejným způsobem ukončena podpora tohoto webového prohlížeče v rámci kancelářského balíku Microsoft 365.

A stejný proces je od středy aplikován také na novější verze operačního systému Windows pro běžné uživatele. Pokud budou mít lidé nainstalovanou nejnovější verzi Windows a pokusí se otevřít Internet Explorer, automaticky se jim místo toho spustí Edge. Microsoft tuto změnu udělal v rámci aktualizace systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám