Hlavní obsah

Další hřebík do rakve Internet Exploreru. Balík Microsoft 365 ukončil podporu

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft zatloukla další pomyslný hřebík do rakve Internet Exploreru, který byl svého času nejslavnějším webovým browserem na světě. V minulém týdnu jej přestaly podporovat aplikace z kancelářského balíku Microsoft 365.

Foto: Novinky

Internet Explorer

Článek

Konec Internet Exploreru se píše již několik let. Už loni v listopadu byla například ukončena podpora pro Internet Explorer 11 aplikací Microsoft Teams, v současnosti pak nejdou v tomto browseru některé weby vůbec otevírat. Pokud je internetová stránka nekompatibilní, automaticky se otevře v prohlížeči Edge.

Ukončení podpory ze strany kancelářského balíku Microsoft 365 je tak jen dalším hřebíkem do rakve tohoto prohlížeče.

Foto: Novinky

Nový Edge

Internet Explorer byl několik let nejrozšířenějším browserem na světě, v roce 2016 jej však ve vedení vystřídal konkurenční Chrome. Od roku 2015 zavedl Microsoft jako výchozí prohlížeč Microsoft Edge, což byl v podstatě počátek konce Exploreru.

Už několik posledních let americký softwarový gigant nijak Internet Explorer nevylepšuje, vydává v podstatě jen bezpečnostní záplaty. Všechnu svou pozornost vývojáři upřeli k browseru Edge, který je novým výchozím prohlížečem ve Windows 10. Stáhnout si jej ale mohou i majitelé starších systémů.

Blíží se konec Internet Exploreru. Některé stránky otevře už jen Edge

Software

Internet Explorer vs. Evropská unie

Vysoký podíl užívání měl Internet Explorer svého času především kvůli tomu, že byl pevnou součástí Windows. I kvůli tomu se Microsoft dostal do křížku s Evropskou komisí, která jej obvinila ze zneužívání dominantní pozice na trhu. Výsledkem bylo vytvoření tzv. ballot screenu (obrazovky s volbou).

Ballot screen byla jednoduchá nabídka, která se uživatele ptala, jaký internetový prohlížeč chce nainstalovat a používat. Do počítače se nainstaloval prostřednictvím aktualizačního nástroje Windows Update. Na začátku roku 2010 byl dostupný pro operační systémy Windows 7, Vista a XP.

Výběr internetového prohlížeče probíhal v prostředí jednoduchého okna, ve kterém bylo umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. Po zavedení ballot screenu začalo využívání Internet Exploreru citelně klesat.

Foto: Novinky

Ballot screen

Reklama

Související témata:

Související články

Microsoft pohřbí Internet Explorer

Na druhou kolej odsouvá Microsoft svůj webový prohlížeč Internet Explorer (IE) již několik let, teprve nyní ale zástupci amerického softwarového giganta určili...

Výběr článků

Načítám