Hlavní obsah

Velké čínské technologické firmy posilují přítomnost v Singapuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Některé velké čínské technologické společnosti kvůli napětí mezi Spojenými státy a Čínou rozšiřují své aktivity v Singapuru. Týká se to například internetového obchodu Alibaba i dalšího internetového giganta Tencent. Společnost Byte Dance, která vlastní platformu TikTok, tam investuje miliardy dolarů, píše server BBC.

Foto: Reuters File Photo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Singapur se považuje za neutrální území a má dobré vztahy jak se Spojenými státy, tak s Čínou. Vztahy těchto velmocí se zhoršují, poslední dobou to pociťují hlavně technologické firmy.

Tencent, který mimo jiné vlastní aplikaci WeChat, tento týden oznámil, že rozšiřuje svou přítomnost v Singapuru, aby podpořil své rostoucí podnikání v jihovýchodní Asii i jinde. Své nové zastoupení označil za strategický přínos ke svým kancelářím v jihovýchodní Asii.

Aplikaci WeChat, která je asijskou obdobou sociální sítě Facebook, hrozí tento měsíc ve Spojených státech zákaz podobně jako TikToku. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa se zaměřila na čínské aplikace a technologické firmy. V případě platformy TikTok, jež slouží ke sdílení krátkých videí a v USA má kolem 100 000 uživatelů, Trump oznámený krok odůvodňuje obavami o národní bezpečnost, pokud by TikTok předával data o amerických uživatelích čínské vládě.

Rozverný TikTok začíná broukat blues

Internet a PC
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Podobně postupuje Trumpova administrativa proti čínské společnosti Huawei. Na konci srpna proti ní zpřísnila sankce, které jí zamezují v přístupu k čipům. Americký prezident několikrát zmínil i možnost zpřetrhat vazby mezi americkou a čínskou ekonomikou.

„Vzhledem k napětí mezi USA a Čínou v technologickém sektoru a vzhledem ke zvýšenému riziku zpřetrhání vazeb mezi oběma ekonomikami dává smysl, že čínské technologické firmy rozdělují své aktivity v Číně i mimo ni,” řekl analytik Tommy Wu ze společnosti Oxford Economics. „Singapur je ideálním místem vzhledem k jeho komparativní výhodě v oblasti technologií, geografické blízkosti k Číně a s ohledem na jeho pozici inovativního centra v jihovýchodní Asii,” dodal.

Singapur býval vždy regionální základnou západních firem díky svému pokročilému právnímu a finančnímu systému. Nyní je tento městský stát i v hledáčku čínských firem.

Politický neklid v Hongkongu a zavedení kontroverzního čínského zákona o národní bezpečnosti přiměly řadu společností, aby se v Asii poohlédly po stabilnějším obchodním prostředí.

Sociální síť Douyin má už 600 milionů uživatelů, je to čínská verze TikToku

Software

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Obavy Washingtonu z TikToku zažehl Zuckerberg

Obavy americké vlády z čínské aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok zažehl loni na podzim šéf Facebooku Mark Zuckerberg, když se snažil zabránit větší...

Výběr článků

Načítám