Hlavní obsah

TikTok má přes tři miliardy stažení, v některých zemích byl zakázán

Sociální síť TikTok – respektive její předchůdce zvaný Douyin – vznikl přesně před pěti lety, tedy 26. září 2016. Za tu dobu se tato aplikace stala nejstahovanější na světě, kdy pokořila milník tří miliard stažení. TikTok nicméně čelí i kritice, v některých zemích byl dokonce zakázán.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky.

Princip zmíněné online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Nejstahovanější aplikací byl loni TikTok, předstihl Facebook Messenger

Software

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

TikTok byl v loňském roce nejstahovanější aplikací na světě, v srpnu 2020 pokořil hranici dvou miliard stažení, letos v červenci překonal milník tří miliard stažení. TikTok byl loni také jedinou aplikací, jíž se podařilo dostat do první pětky stahovaných aplikací, kterou nevlastní společnost Facebook. K letošnímu lednu měl TikTok 689 milionů měsíčních aktivních uživatelů, což z něj činí sedmou nejpoužívanější sociální síť světa.

Na počátku byla síť Douyin

Vlastníkem této sociální sítě je čínská společnost ByteDance. Ta koupila v roce 2017 šanghajskou firmu Musical.ly a spojila ji se sociální sítí Douyin, čímž vznikla aplikace TikTok, jež se díky tomu stala první čínskou aplikací, které se podařilo prosadit ve Spojených státech. V USA má na 100 milionů aktivních měsíčních uživatelů. Čínská verze platformy, sociální síť Douyin, vznikla v roce 2016 a loni v srpnu překročila hranici 600 milionů denních aktivních uživatelů.

K nejsledovanějším světovým uživatelům TikToku patří americká tanečnice Charli D´Ameliová, americká zpěvačka a tanečnice Addison Raeová a americký iluzionista Zach King. Nebezpečí pro děti a mladistvé představují některé výzvy, které se TikTokem v poslední době šířily. Jedná se například o výzvu nazvanou Blackout Challenge, v níž se uživatelé sítě snažili vyvolat mdloby nebo se dostat do bezvědomí a kvůli této "zkoušce odvahy" se letos v lednu udusila v Itálii desetiletá dívka. Nedávná výzva Milk Crate Challenge, v níž se odvážlivci snažili přejít pyramidu z beden od mléka, zase často končila ošklivými pády a zraněními.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Douyin je čínská obdoba TikToku.

Na černé listině

Některé země aplikaci zakázaly, od června 2020 například není spolu s dalšími čínskými mobilními aplikacemi povolená v Indii, kde byla před tím velmi populární. Indické ministerstvo technologií tehdy vydalo prohlášení, v němž uvedlo, že zakázané aplikace „škodí svrchovanosti a celistvosti Indie, indické obraně, bezpečnosti státu i veřejného pořádku”. Používání sociální sítě v minulosti několikrát pozastavil také Pákistán, zablokována byla i v Indonésii či Bangladéši.

Vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa se loni snažila zablokovat novým uživatelům možnost stahovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Američanům také zakázala blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které platformy TikTok a WeChat vlastní.

USA ruší seznam zakázaných obchodních transakcí s aplikacemi TikTok a WeChat

Internet a PC

Trump tažení proti aplikacím zdůvodňoval obavami, že jejich čínské vlastnictví představuje riziko pro národní bezpečnost, protože podle něj čínské vládě umožňuje získávat informace o amerických občanech. Soudy však Trumpovy exekutivní příkazy zablokovaly, a ty tak nikdy nenabyly účinnosti. Nový americký prezident Joe Biden letos v červnu tyto exekutivní příkazy zrušil a zároveň ministerstvu obchodu nařídil, aby přezkoumalo bezpečnostní rizika spojená s takovými aplikacemi.

Evropské ústředí TikToku se stejně jako evropské sídlo Facebooku nachází v Irsku. Irská Komise pro ochranu dat (DPC) zahájila letos v září dvě vyšetřování TikToku, jedno se týká zpracování osobních údajů uživatelů mladších 18 let a druhé přesunů osobních údajů do Číny.

ByteDance právě díky příjmům z TikToku zvýšil loni tržby o 111 procent na 34,3 miliardy dolarů (zhruba 743 miliard Kč). ByteDance také plánuje vstoupit na burzu, podle zdrojů hodlá uvést své akcie na hongkongskou burzu, buď v letošním čtvrtém čtvrtletí nebo začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejrychleji rostoucí sítí v Česku je TikTok

Nejrychleji rostoucí sociální sítí v Česku je TikTok, kterou v současnosti využívá 21 procent lidí, což je o pět procentních bodů více než před rokem. Síť je...

Výběr článků

Načítám