Hlavní obsah

Polsko si posvítí na Apple. Kvůli pravidlům na omezení sledování uživatelů

– Varšava

Polský antimonopolní úřad (UOKiK) se rozhodl prošetřit, zda nová pravidla americké technologické společnosti Apple pro ochranu soukromí a nakládání s osobními údaji uživatelů neporušují zákony o hospodářské soutěži. Oznámil to v pondělí šéf úřadu Tomasz Chróstny.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nová pravidla zavedená v dubnu se týkají operačního systému iOS, který využívají populární chytré telefony iPhone. Podle Applu je jejich cílem omezit sledování uživatelů těchto telefonů ze strany firem, které využívají digitální reklamu.

Úřad upozorňuje, že nová pravidla výrazně snižují schopnost konkurentů Applu získávat osobní údaje za účelem cílené reklamy. „Chceme prověřit, zda kroky Applu nemohou směřovat k eliminaci konkurentů na trhu se službami v oblasti personalizované reklamy s cílem zajistit lepší prodej vlastním službám,” uvedl Chróstny. „Prozkoumáme, zda to není případ zneužití tržní síly,” dodal podle agentury Reuters.

Místopředsedkyně Evropské komise (EK) Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž, už dříve varovala, že společnost Apple využívá obav ohledně ochrany soukromí a bezpečnosti k potlačování konkurence ve svém obchodě s aplikacemi App Store.

Apple bude v iPhonech vyhledávat fotografie zneužívání dětí

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám