Hlavní obsah

Operační systém Windows 7 prodej počítačů nespasí, míní výrobci

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej nových počítačů se v historii zvedl pokaždé, když se softwarový gigant Microsoft rozhodl vydat nový operační systém. Uživatelé totiž museli kupovat výkonnější stroje, aby mohli s novými Windows pohodlně pracovat. Taiwanští výrobci se ale obávají, že v době hospodářského poklesu nedonutí nové počítače kupovat ani příchod nejnovějšího systému Windows 7.

Článek

Nový operační systém Windows 7 bude totiž v některých ohledech pro počítače dokonce méně výkonnostně náročný než současné Visty. Uživatel při přechodu na nový systém tak nebude muset automaticky kupovat rychlejší počítačovou sestavu ani notebook.

Uživatelé i firmy si v době hospodářského poklesu dobře rozmyslí, zdali mají utrácet své finance za novou počítačovou sestavu. Podle výzkumné společnosti Gartner tak letos klesne prodej stolních počítačů o rekordních 32 procent.

Mírně lépe si povedou pouze notebooky, jejichž prodej stoupne o devět procent. I tak se ale podle společnosti Gartner jedná celosvětově o nejprudší propad prodeje v historii.

Finanční krize prospívá Linuxu

Díky finanční krizi naopak slaví úspěch volně dostupný operační systém Linux, který je možné zdarma stáhnout na internetu. Svědčí o tom průzkum společnosti Novell, která pracuje na vývoji linuxové distribuce SUSE.

Z průzkumu vyplývá, že v době hospodářského úpadku 62 % společností nechce zbytečně utrácet za nové počítače a softwarové licence. Více než polovina dotázaných uvažuje o tom, že v letošním a příštím roce začne na serverech i běžných počítačích využívat výhradně operační systém Linux.

Linux ve zkratce

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupného veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma - jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Průzkum probíhal mezi 330 významnými společnostmi v Americe, Západní Evropě a Asii. Podle IT manažerů z oslovených společností ale nemají zaměstnanci dostatečné zkušenosti s Linuxem, znají spíše rozšířenější Windows.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám