Hlavní obsah

Nová aktualizace Windows udělá z počítače nepoužitelný přístroj

Novinky, mif

Jedna z nových aktualizací operačního systému Windows 7 udělala řadě uživatelů pěkné vrásky na čele. Po její instalaci se totiž počítač promění v nepoužitelnou krabici, neustále se vypíná a zapíná pořád dokola.

Foto: Archiv, Právo

Problémy může aktualizace způsobit v operačních systémech Windows 7 a Windows Server 2008.

Článek

Chyba se ukrývá v aktualizaci KB3033929, která se týká šifrovacího algoritmu SHA-2, uvedl zpravodajský web The Register. Vydána byla společně s pravidelnou várkou updatů, jež Microsoft vypouští do světa každé druhé úterý v měsíci.

Od té doby si na samovolné restartování operačního systému stěžovaly jenom na stránkách podpory Microsoftu desítky lidí. Nesčetně dalších příspěvků je možné ale dohledat na dalších diskuzních fórech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sedmičky jsou aktuálně nejpoužívanějším operačním systémem na světě s téměř 50procentním podílem, dopad vadné aktualizace tak může být obrovský. Obzvláště s přihlédnutím k tomu, že celá řada lidí má nastavené automatické aktualizace. V takovém případě se jim update může nainstalovat do PC, aniž by to tušili.

„Instalace se nezdařila“

Nestandardnímu chování Windows zpravidla předchází zpráva o tom, že proces instalace aktualizace nebyl správně dokončen a je potřeba PC restartovat. Z kolečka samovolného vypínání a zapínání se pak už ale počítač sám nedostane.

Nejčastěji se to přitom stává uživatelům, kteří mají nainstalovány na jedné sestavě dva nebo více operačních systémů. Kromě sedmiček může aktualizace způsobit problémy také ve Windows Server 2008.

Samozřejmě nejvhodnějším řešením je tak aktualizaci KB3033929 nestahovat alespoň do doby, než americký softwarový gigant vydá novou verzi.

Pokud je již update na počítači nainstalován a projevují se zmiňované neduhy, jedinou možností je vrátit systém pomocí funkce Obnovení systému do předchozího stavu. To je možné buď s využitím instalačního disku, nebo prostřednictvím nouzového režimu.

Kritické chyby Internet Exploreru i Windows

Neinstalovat žádné updaty z minulého týdne se ale rozhodně nedoporučuje. V balíku oprav se totiž objevily také záplaty pro kritické chyby ve všech podporovaných verzích operačního systému Windows i ve webovém prohlížeči Internet Explorer.

Ty může útočník zneužít k instalaci prakticky libovolného škodlivého kódu prostřednictvím speciálně upravených podvodných stránek, jak Novinky informovaly již dříve. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám