Hlavní obsah

Nejen YouTube, TikToku půjde po krku také Facebook

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Facebook spustila ve Spojených státech novou službu Reels, která se má stát dle očekávání vážnou konkurencí pro čínský TikTok. Spuštění přichází v době, kdy v USA hrozí TikToku zákaz – o jeho prosazení se snaží americký prezident Donald Trump.

Foto: archív tvůrců

Facebook Reels

Článek

Na službě Reels pracoval Facebook více než dva roky. Už v roce 2018 totiž tuto službu založenou na krátkých videích testoval v Brazílii a následně také ve Francii, Německu či Indii, připomněla agentura Reuters.

Nyní ale největší sociální síť na světě tuto novinku spouští jako hotový produkt na území Spojených států. Reels staví na stejném principu jako TikTok, uživatelům dovoluje nahrávat krátká videa a doplňovat je atraktivními vizuálními efekty.

Trump oznámil zákaz TikToku

Internet a PC

Zda se podaří Facebooku s tímto konceptem prosadit, ukáže samozřejmě až čas. TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale pochopitelně i starší ročníky.

Na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Foto: archív tvůrců

Facebook Reels

Konkurenci chystá také YouTube

Facebook není jedinou platformou, která chce TikToku konkurovat. Největší videoportál na světě chystá protiútok s vlastní službou zvanou YouTube Shorts.

Tvůrci sice zatím nechtějí informace o novém videoprojektu se zaměřením na krátká videa komentovat, podle serveru The Information jsou však práce již v plném proudu. Nový konkurent TikToku by si měl odbýt premiéru ještě před koncem letošního roku.

YouTube půjde po krku TikToku, chystá vlastní službu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Špehujete Američany, obul se Trump do TikToku

Volební štáb amerického prezidenta Donalda Trumpa začal na platformách společnosti Facebook šířit výzvy, aby uživatelé podpořili petici za zákaz čínské mobilní...

Rozverný TikTok začíná broukat blues

Zatímco světová ekonomika počátkem roku dostala zásah v podobě koronavirové pandemie, sociální síti TikTok zdánlivě nastávaly zlaté časy. Za letošní první...

Výběr článků

Načítám