Hlavní obsah

Microsoft se zaměřuje na nelegální kopie Windows

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft již usilovně pracuje na další generaci operačního systému Windows. Novinka s pořadovým číslem devět má přinést zásadní „vylepšení“ v boji proti počítačovým pirátům. Nový systém aktivace by měl totiž zajistit, že operační systém nebude využíván bez řádně zaplacené licence.

Foto: Novinky

Logo Windows

Článek

Aktivační proces by se měl zásadně lišit od všech, které doposud Microsoft přinesl. Počítá se totiž s tím, že místo dlouhých aktivačních klíčů se budou licence Windows 9 vždy vázat k unikátním účtům přímo v internetovém obchodě Microsoft Store.

Prostřednictvím něho bude americký počítačový gigant také distribuovat samotnou instalaci. Počítá s tím, že instalace se naváže na konkrétní hardware počítače. Ve chvíli, kdy takto aktivovanou verzi budete chtít nainstalovat na jiný počítač, ta původní se deaktivuje.

Tím by prakticky měly zaniknout tzv. OEM licence Windows. Ty přidávají výrobci zpravidla k novým notebookům a jsou již započítané v prodejní ceně. Ve chvíli, kdy vyměníte notebook, si starou licenci podle současného modelu ponechat nemůžete, váže se ke konkrétnímu stroji. S nástupem devítek a nového aktivačního mechanismu by licence měly být přenosné.

Konec nelegálních Windows?

Jak účinný nový aktivační mechanismus v praxi bude, ukáže až čas. Microsoft se totiž snaží s počítačovými piráty bojovat prakticky odjakživa a ti všechny jeho snahy téměř okamžitě překazí.

Stejně tomu bylo u Windows 8.1, kde se nový aktivační mechanismus podařilo prolomit za pouhých pár dní. [celá zpráva]

Takzvaní crackeři (lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je k nabourávání ochranných systémů) vytvořili falešný server pro službu Key Management Service. Ta je standardně využívána ke generování licenčních klíčů pro operační systém při síťových instalacích. A jednoduše si vygenerovali vlastní licenční klíče a nelegální kopie Windows se na síti začaly množit jako houby po dešti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám