Hlavní obsah

Piráti prolomili aktivační ochranu Windows 8.1

Novinky, mif

Uplynulo sotva pár dní, co společnost Microsoft vydala finální verzi operačního systému Windows 8.1. A počítačovým pirátům se již podařilo prolomit aktivační ochranu, která měla zabránit používání nelegálních kopií vylepšených osmiček. Právě pirátské verze se nyní internetem šíří jako lavina.

Ukázka Windows 8.1 Video: Microsoft

 
Článek

Takzvaní crackeři (lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je k nabourávání ochranných systémů) prolomili aktivační ochranu stejným způsobem, jako u předchozí generace Windows.

Vytvořili falešný server pro službu Key Management Service. Ta je standardně využívána ke generování licenčních klíčů pro operační systém při síťových instalacích. Podobným způsobem je přitom obcházena ochrana i u dalších softwarových produktů Microsoftu, například u kancelářského balíku Office, upozornil server Neowin.

Foto: mif, Novinky

Majitelé osmiček mohou Windows 8.1 stahovat prostřednictvím internetového obchodu Microsoftu.

Nelegální verzi je možné dohledat na desítkách různých zdrojů ze všech koutů světa. Stažení pirátské verze Windows 8 však může být nebezpečné. Krom toho, že je to nelegální, může totiž takový systém obsahovat počítačové viry, trojské koně či různý špionážní software.

Majitelé osmiček mohou Windows 8.1 stahovat zdarma prostřednictvím internetového obchodu Microsoftu, který je v operačním systému integrován. Při nákupu verze 8.1 v obchodech je možné díky fíglu ušetřit tisíce korun. [celá zpráva]

Novinky ve Windows 8.1
Microsoft zapracoval u Windows 8.1 na propojení některých aplikací se samotným systémem. Například Skype tak je možné spustit rovnou ze zamykací obrazovky, a to i bez nutnosti přihlásit se.
Jednou z největších změn, po které volali uživatelé již od loňského uvedení osmiček na trh, je návrat tlačítka Start na systémovou lištu. To však nespouští klasickou nabídku jako u Windows 7, ale pouze přepíná na rozhraní Metro, jak je vidět na videu výše.
Nové je i vyhledávání, vše je dostupné v grafické podobě z jediného okna. Uživatelé v tomto stavu mohou hledat fotky, hudbu, programy i další soubory. Snadnější je úprava úvodní obrazovky a vůbec poprvé je na ní možné otevřít až čtyři aplikace najednou vedle sebe.
Vylepšeno bylo dotykové ovládání, protože podle zástupců firmy budou v dohledné době prakticky všechny displeje dotykové. Příjemnější je tak práce s multimediálním přehrávačem, ale například i s editorem fotografií – v obou případech se obejdete bez klávesnice a myši.

Reklama

Výběr článků

Načítám