Hlavní obsah

Internetem koluje pirátská verze operačního systému Windows 8

Novinky, mif

Teprve tento měsíc americký softwarový gigant Microsoft oznámil, že ukončil vývoj nejnovějšího operačního systému Windows 8, a na internetu se již objevila jeho pirátská verze. Oficiálně by se na pultech obchodů měl tento systém přitom objevit až na konci října.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Takzvaní crackeři (lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je ke kriminálním účelům) využili toho, že Microsoft uvolnil zdarma ke stažení finální verzi Windows 8 k vyzkoušení. Testovat jej lidé oficiálně mohou po dobu 90 dní.

Po uplynutí tříměsíční doby by se měly osmičky zablokovat. Crackeři však vytvořili speciální program, který tento mechanismus obchází a prodlužuje testovací dobu prakticky na nekonečno.

Nelegální verze může obsahovat viry

Windows 8 přitom měly být systémem, na kterém si počítačoví piráti vylámou zuby. Americký softwarový gigant totiž změnil způsob aktivace systému, který měl odcizení operačního systému znemožnit.

Foto: Microsoft

Windows 8

Stažení pirátské verze Windows 8 však může být nebezpečné. Krom toho, že je to nelegální, může totiž takový systém obsahovat počítačové viry, trojské koně, či různý špionážní software.

To, že se pirátské operační systémy objevují na internetu ještě před zahájením oficiálního prodeje, není vůbec ojedinělé. Crackerům se v roce 2009 podařilo podobným způsobem ukořistit aktuálně prodávané Windows 7. [celá zpráva]

Prodej začne 26. října

Operační systém Windows 8 se na pultech obchodů objeví 26. října. Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela.

Windows 8 přináší zcela nový vzhled a uživatelské rozhraní. To bude k dispozici jak pro počítačové tablety, tak pro klasické stolní počítače a notebooky. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázkuvylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť.

Stahovat finální testovací verzi Windows 8, a to v 32 i 64bitové variantě, je možné z anglických stránek Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám