Hlavní obsah

Pirátská verze nejnovějších Windows je ke stažení na internetu

Novinky, Miloslav Fišer

Teprve minulý týden americký softwarový gigant Microsoft oznámil, že ukončil vývoj nejnovějšího operačního systému Windows 7, a na internetu se již objevila jeho pirátská verze. Oficiálně by se na pultech obchodů měl tento systém přitom objevit až takřka za tři měsíce 22. října, česká varianta pak dokonce až 31. října. Upozornil na to zahraniční magazín Slash Gear.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Podle magazínu se takzvaní crackeři (pozn. red. lidé, kteří mají stejné odborné znalosti jako hackeři, ale využívají je ke kriminálním účelům) dostali k finální verzi operačního systému Windows 7, jež je určena pro výrobce počítačů.

Partneři Microsoftu totiž zpravidla získávají systém dříve, aby se v den zahájení oficiálního prodeje mohly na pultech obchodů objevit počítačové sestavy a notebooky, které jej budou obsahovat.

Crackeři zkusili u nejnovějších Windows použít podobnou techniku s OEM klíčem, jaká byla použita u nelegálních Vist. V případě Windows 7 se nelegální systém tváří jako předinstalovaná verze od společnosti Lenovo a nevyžaduje aktivaci.

Bezpečnostní odborníci přesto nedoporučují nelegální verzi Windows 7 stahovat, natož ji používat. Krom toho, že je to nelegální, může totiž takový systém obsahovat nebezpečné viry, trojské koně, či jiné škodlivé kódy.

To, že se pirátské operační systémy objevují na internetu ještě před zahájením oficiálního prodeje, není vůbec ojedinělé. Na internet například unikla letos v dubnu takzvaná Release candidate (RC) Windows 7, i když oficiálně měla být nabídnuta ke stažení až v květnu. [celá zpráva]

Co přinese Windows 7 nového
Dotykové ovládání
Systém Windows 7 nabídne uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple. Zároveň nový systém nabídne funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Pomocí dvou prstů tak můžete jednodušeji listovat na webu, zvětšovat fotografie a mnoho dalšího.
Jednodušší sdílení multimediálních dat
Na výstavě CES představil Steve Ballmer zajímavou funkci nového systému HomeGroup. Ta dovolí v domácnosti vytvořit sítě mezi několika počítači. V rámci sítě je poté možné jedním kliknutím sdílet veškerá multimediální data, jako je hudba, videa, nebo fotografie. Všechna data se poté zobrazují jako knihovny ve Windows Media Playeru. Sdílet multimediální obsah v počítači půjde například i s herní televizní konzolí XBox 360. Všechna data mohou být uložena na pevném disku v počítači, přehrávat je však s novými Windows můžete díky domácí síti klidně i ve vedlejší místnosti.
Rychlejší chod a vyšší výdrž notebooku
Podle prvních testů je také Windows 7 šetrnější ke spotřebě. Notebooky by tak s novým systémem mohly pracovat o několik desítek minut déle. Stejně tak se vylepšení dočkal i start systému, který je oproti Vistě výrazně rychlejší. Podle propočtů Microsoftu startuje Windows 7 až o 20 procent rychleji než Vista.
Vylepšení se dočkalo i malování
Microsoft v novém systému ale nezapomněl ani na stařičké programy jako je kalkulačka, WordPad nebo malovaní. Kromě nového uživatelského prostředí přibyly u těchto jednoduchých programů některé funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám