Hlavní obsah

Google chce spolupracovat s Huawei, požádal USA o výjimku

Novinky, rim

Google nemůže od loňského května podobně jako další americké podniky neomezeně obchodovat s čínskou společností Huawei kvůli uvaleným sankcím. Americký podnik však po necelém roce požádal USA o výjimku, informovala německá agentura DPA.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zástupci společnosti Google oficiálně žádost o udělení výjimky nepotvrdili. Podle agentury DPA, kterou citovala celá řada amerických médií, se nyní již čeká pouze na vyjádření amerických úřadů.

Americké sankce byly na společnost Huawei uvaleny v květnu loňského roku, údajně kvůli obavám ze špionáže a krádeže duševního vlastnictví. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei musí od května obejít bez plnohodnotného Androidu.

USA by měly koupit podíly v rivalech Huawei, míní ministr

Internet a PC

Pokud chtějí americké společnosti s Huawei spolupracovat, musí požádat o speciální výjimku. Tu mají například někteří američtí poskytovatelé připojení, bez levného hardwaru od Huawei by bylo totiž ohroženo šíření internetu na americkém venkově.

Zda nyní dostane výjimku i Google, zatím není jasné. Pokud by se tak ale stalo, mohly by telefony od čínského podniku opět využívat všechny služby této americké společnosti – například Mapy Google, mailového klienta Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play.

Bez aplikací Googlu

V současnosti totiž Google striktně blokuje všechny pokusy o obcházení tohoto omezení. „K ochraně soukromí a bezpečnosti jsou obchod Google Play, funkce Google Play Protect a klíčové aplikace Googlu – včetně Gmailu, YouTube či Map – dostupné pouze na zařízeních certifikovaných v programu Play Protect,“ stojí v prohlášení podniku.

Podle něj je tento program pro uživatele klíčový. „Zajišťuje, že zařízení prochází přímo v Googlu důkladným bezpečnostním procesem a testováním kompatibility, což zajistí, že jsou uživatelská data a informace o aplikacích drženy v absolutním bezpečí. Telefony pak přímo z výroby mají předinstalovaný software Play Protect, který zajišťuje ochranu proti jakémukoliv ohrožení zařízení.“

Google tedy v prohlášení přímo nezmiňuje Huawei, nicméně zdůrazňuje, že na osekaných verzích Androidu nebude možné používat jeho aplikace ani po doinstalování. Všechny programy totiž mohou běžet pouze na certifikovaných zařízeních. A právě mezi ty produkty čínského výrobce nepatří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám