Hlavní obsah

Další zásah pro Telegram. Írán telekomunikační službu zcela zakázal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán nařídil provozovatelům internetu přestat poskytovat prostředí šifrované komunikační službě Telegram. Oznámila to ve čtvrtek íránská agentura Mehr. Šéf parlamentního bezpečnostního výboru už v březnu řekl, že Írán z bezpečnostních důvodů službu zablokuje.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Státní instituce ji přestaly využívat v polovině dubna a mnohé přešly na domácí komunikační služby. [celá zpráva]

V Íránu službu Telegram používalo 40 miliónů lidí. Vláda tvrdí, že právě díky této komunikaci byly na přelomu roku organizovány protivládní protesty, při nichž zemřelo 25 lidí. V lednu byla služba dočasně zablokována ve snaze vlnu protestů zastavit.

Rusko zakázalo Telegram také

Írán vydává zákaz krátce po obdobném rozhodnutí Ruska, kde má Telegram problém kvůli odmítnutí poskytnout tajné službě klíče k rozšifrování komunikace mezi uživateli.

Služba Telegram loni oznámila, že si pronajala síťové uzly k šíření komunikace v Íránu a okolních zemích. Teď se očekává, že se její rychlost zásadně zpomalí.

Předseda parlamentního bezpečnostního výboru Aláeddín Borúdžerdí v březnu řekl, že rozhodnutí o zablokování padlo "na nejvyšší úrovni" a že službu nahradí domácí aplikace. Podle úřadů už nyní ubylo v Íránu 27 procent uživatelů Telegramu. Dvanáct miliónů občanů se zaregistrovalo u pěti domácích alternativních aplikací, i když podle některých nenabízejí srovnatelnou ochranu soukromí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám