Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Kde se vzala společnost Adobe a její Photoshop

Adobe Systems je americká softwarová firma se sídlem v kalifornském San Jose. Proslavila se například vývojem grafického editoru Photoshop. Historii nemá ale tak dlouhou, jak by se možná čekalo. Založena byla před 26 lety. Na "zelené louce" ji postavili John Warnock a Charles Geschke, kteří odešli z uskupení Xerox PARC.

Článek

Chtěli totiž prodávat svůj produkt PostScript. To je programovací jazyk pro grafický popis tisknutelných dokumentů. Jeho hlavní výhodou je, že nezávisí na zařízení, ze kterého má dokument vyjet. Je proto považován za standard a znají jej i všechny dnešní pokročilejší tiskárny.

Do podvědomí většiny uživatelů se však tato nenápadná společnost zapsala v roce 1990, kdy vytvořila první verzi svého bitmapového grafického editoru pro tvorbu a úpravy grafiky (například fotografií). Bratři Thomas a Johan Knoll však na něm pracovali již od roku 1987.

V současné době je k dispozici již desátá verze tohoto softwaru, prodávaná pod označením Creative Suite 3 (CS3), která byla vydána v dubnu 2007. Oproti starším verzím pracuje CS3 s novými nástroji pro oblast vědy, 3D a videa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám