Hlavní obsah

Brazilský soud zablokoval WhatsApp. Opět

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí soud v Brazílii nařídil tamním operátorům, aby zablokovali populární internetovou aplikaci WhatsApp, která umožňuje bezplatné zasílání textových zpráv. Soudkyně Daniela Barbosa rozhodla o blokování kvůli tomu, že Facebook – provozovatel této služby – nespolupracoval při vyšetřování. Informoval o tom britský server Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace WhatsApp (ilustrační foto)

Článek

Ze stejného důvodu zablokoval soud WhatsApp už loni v prosinci a letos v květnu. [celá zpráva]

Hlavní problém je v tom, že zástupci Facebooku odmítli brazilským vyšetřovatelům zpřístupnit svá data, jež by pomohla s vyšetřováním trestní kauzy. Případem se zabývají soudy již více než půl roku, a protože zástupci zmiňované sociální sítě své stanovisko nezměnili, Barbosa nechala WhatsApp tento týden zablokovat na neomezeně dlouhou dobu.

V rozsudku se přitom pozastavovala nad tím, jak Facebook pohrdá brazilskými zákony a zároveň i soudy.

Sluší se nicméně podotknout, že blokace stejně jako v minulých případech trvala pouze pár hodin. Následně ji soud vyšší instance, konkrétně soudce Ricardo Lewandowski, zrušil jako neoprávněnou.

„Historie se opakuje. Stejně jako v předchozích případech jsou milióny lidí odříznuty od přátel a blízkých,“ okomentoval nařízení soudkyně o zablokování služby šéf společnosti WhatsApp Jan Koum.

100 miliónů uživatelů

WhatsApp se v Brazílii těší nebývalé popularitě. Podle dřívějšího prohlášení šéfa Facebooku Marka Zuckerberga službu používá přes 100 miliónů obyvatel, tedy polovina tamní populace. Ti už v minulosti reagovali podle serveru Quartz na opakované zablokování služby prakticky okamžitě – začali používat konkurenční mobilní aplikace, které také nabízejí posílání zpráv na chytrých telefonech a tabletech zadarmo.

Například tvůrci aplikace Telegram uvedli, že během druhé blokace jim přibyl více než milión uživatelů. Mimochodem už v prosinci, kdy byl WhatsApp také na příkaz soudu zablokován, jim mělo přibýt šest miliónů uživatelů.

Boj o soukromí uživatelů

Boje mezi vyšetřovateli na jedné straně a americkými podniky na druhé jsou v poslední době stále častější. Internetoví a technologičtí giganti nechtějí prozrazovat data svých uživatelů. Bojí se, že by se vyšetřovatelé dostali také k datům, na která nemají s ohledem na ochranu soukromí právo. Podobně argumentují i zástupci Facebooku v Brazílii.

Vyšetřovatelé naopak poukazují na to, že podobná data velmi často souvisejí s vážnými trestnými činy, případně klidně i zájmy národní bezpečnosti. K jejich zpřístupnění se nezdráhají využít ani soudy.

Debatu o střetu těchto dvou protipólů – právu na soukromí a ochraně zájmů národní bezpečnosti – rozvířil už před několika měsíci spor mezi americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) a společností Apple o zpřístupnění dat z iPhonu teroristy ze San Bernardina. [celá zpráva]

I přes všechny zákazy a odliv uživatelů zůstává služba společnosti Facebook v Brazílii nejpopulárnější. Používá ji 96,2 % uživatelů chytrých telefonů, pro srovnání například klasické SMS zprávy posílá jen 77,7 % uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám