Hlavní obsah

Aplikace eRouška rozeslala již přes 200 000 upozornění na riziková setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli byla pokořena pomyslná hranice 200 tisíc rozeslaných upozornění na riziková setkání prostřednictvím aplikace eRouška. Jen za sobotu přitom bylo rozesláno 422 upozornění. Informovali o tom tvůrci aplikace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Aktuálně je aplikace eRouška nainstalovaná na 1,49 milionu zařízení, přičemž prakticky každý den přibývají tisíce nových uživatelů. Jen za sobotu bylo zaznamenáno 3138 nových instalací.

Pozitivně testovaných, kteří prostřednictvím aplikace eRouška anonymně varovali další uživatele, je doposud 40 639, což představuje za posledních 24 hodin nárůst o 212 osob.

Aplikace eRouška je díky nové aktualizaci přesnější. Ale jen na Androidu

Software

Jak to funguje?

Aplikace dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Aplikaci nicméně musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám