Hlavní obsah

Aplikace eRouška končí, lidé už ji nepoužívali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

„Přispějte i vy k tomu, aby nakažených koronavirem #COVID19 přibývalo méně,“ propagovali tvůrci aplikaci eRouška, kterou ministerstvo zdravotnictví označovalo za jeden z nástrojů v boji s koronavirem. I když čísla nakažených v posledních dnech stoupají, ministerstvo v pondělí oznámilo, že aplikace nyní končí. Lidé ji totiž přestali používat.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Pomoc eRoušky v boji s epidemií je u konce. Děkujeme všem, kteří se zapojili! eRouška 2.0 pozastavuje provoz,“ uvedli pracovníci ministerstva na Twitteru.

Lidé aplikaci podle sdělení na webu e-roušky v poslední době používali jen minimálně, informaci o nákaze vkládaly denně pouze jednotky či nižší desítky lidí. „Trasování už dávno není jediným nástrojem zvládáni epidemie, kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka,” uvedl web.

Aplikace eRouška je téměř k ničemu, nebral si servítky Prymula

Software

Aplikace eRouška 2.0 běžela na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenovala zařízení v dosahu. Všechny takové kontakty, které měly také nainstalovanou eRoušku 2.0, jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní.

Pokud se někdo nakazil koronavirem a používal eRoušku 2.0, hygiena mu zaslala unikátní kód, aby mohl prostřednictvím aplikace varovat jedince, se kterými se v poslední době setkal.

1,7 milionu uživatelů

eRoušce nicméně bylo často vyčítáno, že nadměrně zatěžuje baterii telefonu, kvůli čemuž ji řada lidí ze svého přístroje odinstalovala. Problém byl také v tom, že si aplikaci stáhlo dohromady asi jen 1,7 milionu Čechů. Aby měl systém založený na mobilním softwaru smysl, musela by jej mít nainstalovaný většina lidí.

„Za dobu svého fungování upozornila eRouška své uživatele na více než 400 tisíc potenciálně rizikových setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím přispěla k omezení šíření nákazy a zvládání epidemie,“ uvedli pracovníci ministerstva s tím, že propojením s obdobnými aplikacemi dalších států EU eRouška hlídala také rizikové kontakty s cizinci v Česku i zahraničí.

Počty nakažených prudce rostou po celé Evropě. Největší tragédii řeší Rusko

Evropa

Přestože počty nakažených prudce rostou po celé Evropě, rozhodlo se ministerstvo nyní provoz aplikace ukončit. „S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie již nadále není potřeba,“ uzavřeli pracovníci ministerstva.

Laboratoře v neděli potvrdily 2749 případů nákazy koronavirem. V sobotu jich bylo 5058, v neděli minulého týdne 1833. Laboratoře v neděli potvrdily 2749 případů nákazy koronavirem. V sobotu jich bylo 5058, v neděli minulého týdne 1833. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Na Silvestra byl překonán pomyslný milník 1,5 milionu instalací aplikace eRouška. Vyplývá to z informací Chytré karantény. Právě co nejvyšší počet uživatelů je...

Výběr článků

Načítám