Hlavní obsah

Vysoký výkon netřeba. Náročné hry poběží i na pomalých mobilech a tabletech

Novinky, lez

Ambiciózní cíl si dala společnost Microsoft. Chce přinést nové i starší tituly co nejširší skupině uživatelů, a to aniž by si museli kupovat drahou konzoli nebo ještě dražší herní počítač. Umožnit by to měla nová služba Project xCloud, díky které i graficky velmi náročné hry poběží i na velmi pomalých zařízeních.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Project xCloud by měl být v podstatě streamovací herní službou. Uživatelé za určitý poplatek budou moci využít výpočetní výkon počítačů Microsoftu, který je pro chod moderních her nezbytný, a na svém zařízení si pak zobrazí už jen samotnou hru.

V podstatě jedinou podmínkou tak bude rychlé internetové připojení, aby mohl být obraz přenášen ve vysokém rozlišení a se všemi detaily. Takto streamovanou hru by mělo jít bez problémů pustit i na pomalejších počítačích nebo průměrných chytrých telefonech a počítačových tabletech.

V praxi to funguje velmi dobře

Na herní akci Inside Xbox, kde byla novinka prezentována, byla k vidění hra Forza Horizon 4 streamovaná na mobilní telefon. Titul byl velmi plynulý a zobrazoval se ve velmi dobré kvalitě, což by jinak výkon daného smartphonu nezvládl.

Jak přesně bude služba fungovat a kolik si za ni bude americký počítačový gigant účtovat, zatím není známo. Zástupci Microsoftu to upřesní až později, pravděpodobně v červnu na herním veletrhu E3.

Konkurence to už zkusila

Na podobném principu založila svůj úspěch také konkurenční konzole Nvidia Shield, která sice nepatří k těm nejvýkonnějším, ale bez problémů na ní fungují i novější hry díky službě GeForce Now.

Foto: archív výrobce

Nvidia Shield

Ta pro chod her využívá výpočetní výkon serverů Nvidie, a lidé proto nemusí být doma tak výkonnou konzoli. V praxi je toto řešení poměrně praktické, protože i když se budou zvedat hardwarové nároky jednotlivých titulů, Shield si s tím hravě poradí – on sám totiž žádný vysoký výkon na pouhý „přenos“ obrazu přes internet nepotřebuje.

Právě proto si Nvidia mohla dovolit namontovat do televizní konzole pouze součástky, které se podobají výbavě chytrých telefonů a počítačových tabletů. A podobnou taktiku nyní chystá Microsoft u jednoho z nových Xboxů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám