Hlavní obsah

Podívejte se na unikátní technologii. Notebook začerní displej, když se někdo dívá přes rameno

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šikovnou vychytávku nabízejí nové notebooky od společnosti Lenovo z businessové řady ThinkPad. Dovedou totiž automaticky začernit displej, když se někdo nepovolaný dívá přes rameno. Obrazovku v takové chvíli vidí jen oprávněný uživatel.

BEZ KOMENTÁŘE: Technologie ThinkPad PrivacyGuard v praxiVideo: archív výrobce

 
Článek

Novou vychytávku nabízejí hned dva prémiové laptopy, které byly k vidění před pár týdny na veletrhu CES v americkém Las Vegas. [celá zpráva]

Konkrétně je řeč o jednom z nejtenčích a nejodolnějších businessových laptopů ThinkPad X1 Carbon a o kancelářském konvertibilním notebooku ThinkPad X1 Yoga, který dokáže díky speciálním pantům zastat i funkci tabletu. Nyní podnik zveřejnil video, ve kterém ukazuje, jak technologie funguje v praxi.

Zajímavá technologie se jmenuje ThinkPad PrivacyGuard. Dovoluje uživateli zapnout speciální filtr na displeji, díky němuž je následně obrazovka viditelná jen z přímého úhlu, nikoli ze strany – nepovolaní uživatelé zkrátka mají smůlu.

Důraz na zabezpečení

Sluší se nicméně podotknout, že PrivacyGuard nabízely některé stroje od Lenova už dříve. Tou hlavní novinkou je u zmiňovaných dvou laptopů funkce Privacy Alert. Ta dovede aktivovat filtr PrivacyGuard automaticky, když se někdo kouká majiteli notebooku přes rameno. Využívána je k tomu webkamera, která sleduje dění před obrazovkou.

V podstatě se tak nikdy nemůže stát, že by někdo neoprávněný viděl jakýkoliv citlivý obsah na obrazovce, což může být především v kancelářském prostředí nedocenitelná výhoda.

BEZ KOMENTÁŘE: Thinkpad X1 Carbon 7th Gen Video: Lenovo

Kromě softwaru je tu i fyzická vychytávka v podobě ThinkShutter, a to na IR a HD webkamerách – plastový díl jednoduše zakryje webkameru ve chvíli, kdy o to uživatel stojí. Bezpečnost také zaručuje čipová čtečka otisku prstů, která nově podporuje Microsoft SecureBio.

Oba nové stroje sází na nejnovější generaci mobilních čipů od Intelu, výrobce přitom i u těch nejvýkonnějších konfigurací slibuje výdrž až 15 hodin. Na výběr budou různé kapacity operačních pamětí i úložišť.

BEZ KOMENTÁŘE: ThinkPad X1 Yoga 4th GenVideo: Lenovo

Líbivější vzhled

Vylepšení se u novinek dočkal také design. Konstrukce horního víka u modelu ThinkPad X1 Carbon disponuje viditelným uhlíkovým vláknem, které ukrývá 4K Dolby Vision displej. Na váze mu to ale nepřidalo – stále zůstává nejlehčím 14palcovým notebookem na světě.

ThinkPad X1 Yoga přichází v precizním celohliníkovém provedení v oblíbené ocelově šedé barvě. Výrobce dokázal s konstrukcí doslova kouzlit.

Aby si hliník zachoval stejně odolné vlastnosti jako uhlíkové vlákno, musí být o něco tlustší, čímž tak zvyšuje hmotnost celého notebooku. Ne však v tomto případě, díky kvalitnímu provedení a ztenčení na okrajích a rozích snížila novinka hmotnost proti svému předchůdci. Přitom ale nabízí stejnou odolnost.

Notebook ThinkPad X1 Carbon a hybrid ThinkPad X1 Yoga by se měly objevit na pultech obchodů v horizontu několika týdnů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám