Hlavní obsah

Skype existuje už 15 let. Nabízí volání zadarmo

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární aplikace Skype oslavila tento týden 15. narozeniny. Přestože tento program nebyl prvním způsobem, jak prostřednictvím internetu telefonovat a zadarmo, získal si celkem rychle mezi uživateli oblibu.

Foto: archív tvůrců

Komunikační program Skype

Článek

Skype představili světu 29. srpna 2003 estonští programátoři Niklas Zennström a Janus Friis, kteří stáli v té době za velmi populárním softwarem KaZaA. Právě proto si Skype našel tak rychle cestu prakticky do celého světa.

Během uplynulé dekády si pak aplikace vybudovala tak silné jméno, že ji většina lidí začala považovat za synonymum telefonování prostřednictvím počítačových sítí. Možnosti Skypu ale byly daleko širší, aplikace nabízela možnost nahrávat zprávy podobně jako na záznamník, psát si s přáteli a v neposlední řadě také hrát jednoduché hry. Ty ale nakonec tvůrci odstranili.

Microsoft na nákupech

V roce 2011 koupil Skype Microsoft. Za akvizici tohoto komunikačního nástroje zaplatil americký softwarový gigant 8,5 miliardy dolarů (zhruba 143 miliard Kč). Přitom ještě tři roky předtím bylo 70 procent společnosti prodáno za dvě miliardy dolarů.

Skype je zadarmo k dispozici je pro počítače, chytré telefony i tablety. K jeho instalaci stačí internetové připojení a registrace na stránkách Microsoftu, zprovoznění připojené webkamery, mikrofonu a dalších periférií by měli díky přehledné grafice zvládnout i méně zkušení uživatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám