Hlavní obsah

Írán zakázal službu Telegram kvůli bezpečnosti, uvedla státní televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán zakázal populární šifrovanou komunikační službu Telegram, aby zachoval bezpečnost v zemi. Oznámila to v úterý íránská státní televize. Šéf íránského parlamentního bezpečnostního výboru už v březnu řekl, že Írán z bezpečnostních důvodů službu zablokuje. Státní instituce ji přestaly využívat v polovině dubna a mnohé přešly na domácí komunikační služby. Minulý týden Írán oznámil, že nařídil provozovatelům internetu přestat poskytovat službě prostředí.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Vzhledem k vysokému počtu stížností Íránců na komunikační službu Telegram a na základě žádostí bezpečnostních institucí, aby vláda bojovala proti nelegální aktivitě Telegramu, byla služba v Íránu zakázána," uvedla íránská státní televize.

V Íránu službu Telegram používalo 40 miliónů lidí. Vláda tvrdí, že právě díky této komunikaci byly na přelomu roku organizovány protivládní protesty, při nichž zemřelo 25 lidí. V lednu byla služba dočasně zablokována ve snaze vlnu protestů zastavit.

Írán vydává zákaz krátce po obdobném rozhodnutí Ruska, kde má Telegram problém kvůli odmítnutí poskytnout tajné službě klíče k rozšifrování komunikace mezi uživateli. Také ruské úřady se při svém postupu odvolávají na bezpečnostní důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám