Hlavní obsah

Windows 10 dostanou další velký balík vylepšení. Už za pár měsíců

Novinky, rim

Operační systém Windows 10 se naučil letos v létě celou řadu nových kousků. To nicméně neznamená, že by práce na něm ustaly. Právě naopak. Vývojáři Microsoftu v současnosti usilovně pracují na nové aktualizaci desítek. Ta by měla dorazit už za pár měsíců.

Foto: mif, Novinky

Operační systém Windows 10

Článek

Nová aktualizace se bude jmenovat Creators update a vyjde hned zkraje roku 2017. Stahovat ji bude s největší pravděpodobností možné stejně jako v případě letošního updatu zadarmo.

Americký softwarový gigant se s novou aktualizací zaměří především na dovednosti operačního systému Windows 10 v oblasti 3D technologií. Například malování bude přepracováno tak, aby v něm bylo možné snadno vytvářet trojrozměrné objekty. Kreativních nástrojů ale bude samozřejmě k dispozici daleko více.

Na 3D obraz se nezaměřuje Microsoft náhodou. Několik posledních měsíců totiž s jednotlivými výrobci spolupracoval na vývoji virtuálních brýlí, které jsou určeny právě pro desítky. [celá zpráva]

Nové headsety by se měly objevit na pultech také zkraje příštího roku, tedy stejně jako samotný update.

„Vytváříme Windows pro každého z nás a umožňujeme lidem zažít výpočetní techniku novými způsoby," prohlásil k nové aktualizaci generální ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Velká letní aktualizace

Řadu nových funkcí dostal operační systém Windows 10 už letos v srpnu. Americký softwarový gigant totiž tehdy vydal tzv. „Anniversary Update“ (Výroční aktualizace), a to přesně rok po vydání samotných desítek.

Novinek je k dispozici hned několik. Velký důraz je nyní kladen na stroje s dotykovými displeji a na podporu tzv. stylusů. Právě význam těchto speciálních per pro dotykové obrazovky se výrazně zvyšuje.

Zástupci Microsoftu totiž věří, že by klasické počítače a tablety mohly představovat plnohodnotnou alternativu pro obyčejné poznámky na papíru. Ty je možné psát nově hned na hlavní obrazovce, přičemž ručně psanému textu jsou schopny desítky porozumět a převést jej do digitální podoby.

Zajímavě vypadá také nástroj zvaný Desktop App Converter, který umožňuje převést libovolnou aplikaci do univerzálního rozhraní Windows 10. Starší programy, které nebyly pro desítky původně stavěné, tak bude možné jednoduchou úpravou zdrojového kódu převést do moderního rozhraní, například i pro dotykové displeje.

Přehled dalších vylepšení naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Nejúspěšnější systém

Windows 10 běží v současnosti na více než 400 miliónech zařízení. Ve zmiňované cifře jsou započítány kromě počítačů a notebooků i tablety, zábavní televizní systémy a v neposlední řadě také chytré telefony.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám