Hlavní obsah

Apple používal technologie neoprávněně, VirnetX vysoudil 15 miliard korun

Americká technologická společnost Apple musí zaplatit přes 625 miliónů dolarů (více než 15 miliard Kč) firmě VirnetX Holding za nepovolené využívání jejích internetových bezpečnostních technologií. Rozhodla o tom porota ve státě Texas, která dospěla k závěru, že Apple porušoval patenty firmy VirnetX úmyslně.

Foto: mif, Novinky

FaceTime na iPhonu (ilustrační foto)

Článek

Apple uvedl, že se proti rozhodnutí odvolá. „Tento verdikt nás překvapil a zklamal," sdělil podnik. „Takové případy podtrhují nezbytnost patentové reformy," dodal.

Stanovené odškodné je vyšší než částka 532 miliónů dolarů, kterou VirnetX požadoval před začátkem soudního procesu. Apple technologie firmy VirnetX využíval ve svých komunikačních službách FaceTime a iMessage, uvedla agentura Reuters.

Apple prý na funkce láká nové zákazníky

Prostřednictvím funkce iMessage si majitelé iPhonů, iPadů a iPodů mohou posílat zprávy zadarmo. Jediné, co uživatelé potřebují, je internetové připojení.

Ani korunu nemusí Applu lidé platit ani za službu FaceTime, která dovoluje hlasové i video hovory mezi majiteli zařízení s logem nakousnutého jablka. Služba totiž funguje opět přes internet, podobně jako iMessage. [celá zpráva]

Apple na službách iMessage a FaceTime sice nic nevydělává, v minulosti ale nové zákazníky na obě technologie lákal. A to je jedna z věcí, na kterou právníci společnosti VirnetX upozorňovali. Patrně je to i jeden z hlavních důvodů, proč je odškodné tak vysoké.

Většina příjmů společnosti VirnetX pochází z licenčních poplatků za patenty. „Porota zjistila, co my jsme tvrdili celou dobu: Apple po léta porušoval technologické patenty VirnetX," řekl právní zástupce podniku Jason Cassady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám