Hlavní obsah

Nad Windows RT se stahují mračna

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl to být operační systém šitý na míru počítačovým tabletům. Windows RT byla zjednodušená verze plnohodnotných osmiček, většího rozšíření a popularity se však za více než dva roky na trhu nedočkala. Nyní se nad touto platformou stahují mračna, mimo jiné kvůli příchodu Windows 10. Upozornil na to server International Business Times.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface RT je vybavený platformou Windows RT. Microsoft ale ukončí jeho výrobu.

Článek

Posledním hřebíkem do rakve verze RT, ve které uživatelé pracovali prakticky pouze s grafickým rozhraním Metro, neměli tedy k dispozici klasickou pracovní plochu, má být příchod operačního systému Windows 10. Ty by měly běžet nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

S desítkami se totiž americký softwarový gigant snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená jeho systémem. A do tohoto konceptu odlehčená verze systému Windows RT nezapadá, protože Microsoft chce na všech zařízeních používat stejný systém – desítky.

Zástupci Microsoftu se již nechali slyšet, že ukončí výrobu tabletu Surface RT. Ten je přitom na zahraničních trzích (v Česku se oficiálně neprodává) jeden z posledních tabletů vybavených platformou Windows RT. Další výrobci, jako jsou Acer, Samsung či Toshiba, ukončili výrobu tabletů s Windows RT již dříve. Místo toho se soustředí na zařízení s plnohodnotnou platformou Windows 8.

Windows RT budou podle zástupců amerického softwarového giganta dále podporovány. Vzhledem k tomu, že k dostání už ale nebude žádné zařízení, půjde tedy spíše o mrtvou platformu.

Konec podpory u Windows 10? Nikdy...

Podobný osud by Windows 10 neměl nikdy potkat. Microsoft v desítkách zapracoval také na zcela nové politice uživatelské podpory. „Už nebude dávat smysl ptát se, jakou máte verzi Windows. Jednou provždy budou jedny Windows, a to stále aktualizované,“ prohlásil Myerson.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Podle plánů Microsoftu by tak měly vycházet aktualizace desítek navždy. Další verze operačních systémů tak s velkou pravděpodobností budou vycházet jako velké aktualizace, které kromě bezpečnostních prvků přidávají také nové funkce. Podobně distribuuje svoje operační systémy také Apple, nabízí je také zadarmo.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám