Hlavní obsah

Microsoft odhalil Windows 10. Budou pro počítače i chytré telefony

Novinky, mif
Aktualizováno

V americkém San Francisku v úterý v 19 hodin středoevropského času odstartovala tisková konference společnosti Microsoft. Na té americký softwarový gigant odhalil novou generaci operačního systému Windows. Nová verze je překvapivě pojmenovaná číslicí 10.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Úvodního slova se ujal šéf divize Windows Terry Myerson a bez zbytečného prodlužování se začal věnovat novému operačnímu systému. „Právě nastal ten čas, kdy vám ukážu novou verzi Windows,“ pronesl před zaplněným sálem, čímž si vysloužil potlesk všech přítomných.

Další generace operačního systému od amerického softwarového gigantu se překvapivě jmenuje Windows 10. Nová platforma tak neponese ve svém názvu devítku, jak se doposud po aktuální verzi 8.1 spekulovalo.

Jeden systém pro všechna zařízení

S novinkou Microsoft přitom necílí pouze na stolní počítače, desítky poběží také na tabletech a chytrých telefonech. „Windows 10 budou kompatibilní se všemi tradičními systémy, které dnes používáme. Přineseme nejkomplexnější platformu vůbec,“ podotkl Myerson.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Nyní je tak již zřejmé, proč americký softwarový gigant odkoupil letos za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) mobilní divizi finské Nokie. Snaží se vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Návrat nabídky Start a nové virtuální plochy 

Vzhledem se desítky příliš neliší od aktuálně prodávaných osmiček. Do levého spodního rohu se však vrátila opět nabídka Start, po které celá řada uživatelů volala už od uvedení Windows 8. Ve startovacím menu lidé naleznou spouštěcí ikony oblíbených aplikací, stejně jako utility pro rozhraní Metro. Nechybí zde ani tlačítko pro vypnutí/restartování počítače.

Zcela přepracováno bylo v systému vyhledávání. To nově pracuje nejen s nainstalovanými aplikacemi a daty uloženými na pevném disku, ale také s webem – vyhledává i na internetu. Uživatelé funkci vyhledávání naleznou v nabídce Start.

Foto: archív tvůrců

Do Windows 10 se vrátila nabídka Start.

Foto: archív tvůrců

Virtuální plochy ve Windows 10

Naprostou novinkou jsou virtuální plochy, které by měly uživateli především usnadnit práci s více aplikacemi najednou. Místo toho aby hledali spuštěné programy dole na liště, jednoduše klávesovou zkratkou přepnou na další obrazovku, jak to již znají uživatelé linuxových systémů.

Chytřejší je také práce s otevřenými okny. Na jednom monitoru je půjde snadno uchytit do všech čtyř rohů, obrazovka se tedy rozdělí na čtyři rovnoměrné čtvrtiny. Metro aplikace se budou spouštět v oknech, nezakryjí tak celou plochu jako doposud.

Změn bude ve Windows 10 nejspíše ještě více. Konkrétní podrobnosti o dalších vychytávkách však zástupci amerického softwarového giganta zatím neprozradili.

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny je chytřejší.

Foto: archív tvůrců

Metro aplikace se budou spouštět v oknech.

Finální verze až za rok

Testovací verze Windows 10 bude uvolněna ke stažení během středy. Finální verze se však ke koncovým zákazníkům dostane až na konci příštího roku.

Tzv. Technical preview bude v první vlně určeno výhradně pro stolní počítače a notebooky. Záhy poté by se však mělo objevit také verze určená pro servery. Kdy bude novinka dostupná také pro tablety a mobily, zatím není jasné.

Zda budou desítky pro majitele osmiček k dispozici zadarmo jako upgrade, jak se dříve spekulovalo, americký softwarový gigant na tiskové konferenci neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám