Hlavní obsah

Windows XP jsou nesmrtelné, v Česku stále běží na pětině PC

Zkraje dubna ukončila společnost Microsoft definitivně podporu pro Windows XP. Přestože z toho plyne řada bezpečnostních rizik, tento populární systém stále běží na skoro pětině všech počítačů v ČR. Vyplývá to ze statistiky Rankings.cz.

Článek

Útlum popularity je však zřejmý, podíl mezi tuzemskými uživateli meziročně klesl téměř o polovinu. Od ukončení podpory ze strany Microsoftu na začátku letošního dubna Windows XP ztratily zhruba šest procentních bodů a jejich podíl se snížil na 18 procent.

Své postavení posilují Windows 7, kterým v pololetí patřila polovina trhu. Meziročně to znamená posílení o tři procentní body. Podíl třetího Androidu se za rok více než zdvojnásobil na téměř deset procent. Čtvrté jsou nejnovější Windows 8.1 s necelými šesti procenty a podobný podíl mají Windows 8.

Ukončení podpory Windows XP ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelné. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám