Hlavní obsah

Windows zadarmo začne Microsoft rozdávat už v létě

Novinky, mif

Už na začátku příštího měsíce, k příležitosti asijského veletrhu Computex, odhalí Microsoft přesné parametry bezplatné verze Windows. V průběhu léta pak novinku bude distribuovat mezi výrobce a na trhu se objeví nové chytré telefony a počítačové tablety s tímto operačním systémem, které by díky nové finanční politice amerického softwarového giganta měly lákat zákazníky především nízkou cenou.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Plány na uvedení speciální bezplatné verze Windows zveřejnil šéf Microsoftu Satya Nadella už začátkem dubna.

Článek

Levným smartphonům a tabletům aktuálně kraluje operační systém Android. Mimo jiné i díky tomu, že je nabízen zadarmo. Právě proto chce výhodnější podmínky nabídnout Microsoft výrobcům také.

Až doposud si americký softwarový gigant za použití své mobilní platformy účtoval licenční poplatky ve výši až 300 Kč. Nově ale výrobci, kteří na trh přinesou zařízení s úhlopříčkou menší než devět palců, nebudou muset platit ani korunu.

Výrobci pro využití bezplatné licence musí na zařízení dodávat s přednastaveným vyhledávačem Bing. To ale budou moci uživatelé následně změnit. Zda si Microsoft bude klást ještě nějaké další podmínky, se uvidí až na veletrhu Computex, který startuje 3. června.

Nabídka trhu se rozroste

„Konečným výsledkem je, že stále více lidí bude mít přístup k ještě širšímu výběru nových zařízení s operačním systémem Windows. A to vše za velmi přijatelnou cenu,“ podotkl Brandon LeBlanc, který má v Microsoftu na starosti operační systém Windows.

Je více než pravděpodobné, že se tak Windows objeví na levných přístrojích s cenou pod pět tisíc korun, jež se těší mezi lidmi velké oblibě. Americký softwarový gigant si od toho slibuje výrazné navýšení podílu na trhu.

Plány na uvedení speciální bezplatné verze Windows zveřejnil šéf Microsoftu Satya Nadella už začátkem dubna. Na konferenci v San Francisku již bylo oznámeno navázání spolupráce se společnostmi Prestigio a Micromax, které plánují levné stroje vyrábět. Konkrétní parametry nebo ceny přístrojů však zatím nebyly oznámeny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám