Hlavní obsah

Microsoft příští týden pohřbí Windows XP

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden v úterý 8. dubna naposledy vyjdou aktualizace pro operační systém Windows XP. Společnost Microsoft tak ukončí podporu pro jeden z nejpopulárnějších systémů ve své historii. Updaty a bezpečnostní opravy přestanou vycházet také pro kancelářský balík Office 2003.

Článek

Ukončení podpory má přímý vliv na bezpečnost operačního systému, potažmo kancelářského balíku. V případě, že bude objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů, což může mít vliv na funkčnost s novými periferiemi.

„Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků. S antivirem to bude jako pořídit si velmi bezpečné vchodové dveře do domu, ale klíč od nich schovat pod rohožku,“ uvedl již dříve manažer divize Windows Client společnosti Microsoft v České republice Lukáš Křovák.

Tvůrci softwaru s Windows XP počítají

Ukončení podpory ze strany Microsoftu samozřejmě neznamená, že Windows XP se stanou ze dne na den mrtvou platformou. Řada softwarových tvůrců dokonce již přislíbila, že s tímto operačním systémem počítá i do budoucna.

„Aktuální verze bezpečnostních produktů Eset operační systém Windows XP podporují a zůstanou v tomto systému plně funkční i po ukončení podpory, tedy po 8. dubnu 2014,“ uvedl Petr Šnajdr, bezpečnostní expert Esetu.

Stejný postoj mají i zástupci antivirové společnosti Sophos, kteří plánují podporovat svůj bezpečnostní software na Windows XP nejméně do září 2015. Také Firefox bude na 13 let starém systému k dispozici. „Pro bezproblémový provoz Firefoxu na Windows XP je však potřeba mít nainstalován Service Pack 2,” podotkl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Windows XP stále používá pětina Čechů

Ukončení podpory se přitom bude týkat miliónů lidí po celém světě. Windows XP je totiž i přes svůj pokročilý věk stále druhým nejpoužívanějším operačním systémem na planetě, v Česku jej používá téměř pětina obyvatel. [celá zpráva]

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na novější verzi Windows a Office. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčního softwaru, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám