Hlavní obsah

Mezinárodní vesmírná stanice přechází kvůli bezpečnosti z Windows na Linux

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) používá ke každodenním úkolům notebooky s Windows XP. Protože tento více než deset let starý operační systém již pomalu dosluhuje, správci počítačové sítě se rozhodli přejít na konkurenční Linux. Upozornil na to server telegraph.co.uk.

Foto: ČTK/AP

Mezinárodní vesmírná stanice, ilustrační foto

Článek

„Rozhodli jsme se přestěhovat klíčové funkce z Windows na Linux, protože jsme potřebovali operační systém, který bude stabilní, spolehlivý a zároveň nám nabídne absolutní kontrolu. Takže cokoliv budeme moci upravit, opravit nebo přizpůsobit,“ konstatoval Keith Chuvala z United Space Alliance, který se stará o počítačovou síť ISS.

Tím narážel především na to, že americký softwarový gigant plánuje v příštím roce pro Windows XP ukončit podporu. Pro případné chyby tedy již nebudou vycházet žádné aktualizace, což bude hrát do karet počítačovým pirátům. [celá zpráva]

Vědci mají k Linuxu blízko 

Podle Chuvaly již astronauti byli proškoleni, jak pracovat s novým operačním systémem. K tomuto účelu byly vytvořeny kurzy na míru podle neziskové organizace Linux Foundation.

Správci sítě se nerozhodli k přechodu na Linux ze dne na den, systémy na palubě ISS na něm běží již několik let. Různé verze tohoto operačního systému jsou také hojně využívány v řadě vědeckých projektů, například i v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN).

Anketa

Jaký operační systém používáte?
Windows
76,5 %
Linux
17 %
Mac OS X
5,3 %
Jiný
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8086 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám