Hlavní obsah

Microsoft definitivně pohřbívá Windows XP, příští rok ukončí podporu

Novinky, mif

Přesně za rok - 8. dubna 2014 plánuje společnost Microsoft ukončit podporu operačního systému Windows XP. Kromě něj přestanou vycházet aktualizace také pro kancelářský balík Office 2003. V pondělí to uvedli zástupci české pobočky amerického softwarového giganta.

Článek

„Používané technologie a zařízení se za posledních deset let zásadně změnily,“ konstatoval Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft. Podle něj se uživatelé používáním starších verzí systémů a programů vystavují značnému riziku.

Foto: Microsoft

V takovýchto obalech se bude Windows 8 prodávat

V případě, že bude v systému objevena chyba, mohou ji hackeři dle libosti zneužít. Žádné záplaty totiž nebudou vývojáři již vydávány. Stejně tak už nebudou vycházet nové aktualizace ovladačů.

Pokud o podporu uživatelé nechtějí přijít, nezbývá jim než přejít na některou z novějších verzí, v prodeji jsou kromě nejnovějších osmiček také starší sedmičky a Office 2010 i 2013. Řešením samozřejmě může být také použití konkurenčních řešení, například operačních systémů Linux a Mac OS X či kancelářského balíku OpenOffice.

Windows XP stále ovládá třetinu trhu

Ukončení podpory se podle statistik analytické skupiny StatCounter týká třetiny tuzemských uživatelů. Podle dat za měsíc březen jsou totiž XPčka stále nainstalována na 27,82 % počítačů (2. pozice), před rokem to bylo 36,74 %.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (březen 2012 - 2013)

Prvenství patří sedmičkám s podílem 53,61 %. Na třetím místě se minulý měsíc umístily Visty (7,37 %). Na čtvrtém Windows 8 (4,11 %), pátém Mac OS X (2,81 %) a šestém Linux (1,65 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (březen 2012 - 2013)

Velice podobná je podle StatCounteru situace ve světě, kde je systémem Windows XP vybaven každý čtvrtý počítač (23,38 %). Nejpoužívanějším systémem je Windows 7 (52,61 %).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám