Hlavní obsah

Apple trhá s novým systémem prodejní rekordy, na Windows je ale stále krátký

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový operační systém Mountain Lion je nejúspěšnějším operačním systémem v historii Applu. Americký počítačový gigant to uvedl s tím, že za pouhé čtyři dny si lidé stáhli více než tři milióny kopií novinky. Na Windows to ale stále nestačí, protože operační systém od Microsoftu se prodává ve stovkách miliónů.

Foto: Apple

Podle Applu je OS X Mountain Lion nejvyspělejší operační systém na světě

Článek

„Jen rok po neuvěřitelně úspěšném uvedení systému Lion si zákazníci stáhli více než tři milióny kopií systému Mountain Lion za pouhé čtyři dny. Tím z něj udělali naše nejúspěšnější vydání v historii,“ uvedl šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller.

Foto: Apple

Ukázka operačního systému OS X Mountain Lion

V pořadí již devátá verze operačního systému od Applu, která se začala prodávat minulý týden, přináší proti předchozí generaci více než 200 nových funkcí a vylepšení, včetně zcela nové aplikace Zprávy, Oznamovacího centra, celosystémového sdílení, integrace Facebooku, Diktování, funkce Power Nap, zrcadlení přes AirPlay, herního portálu Game Center a vylepšeného zabezpečení Gatekeeper. [celá zpráva]

Foto: Apple

Herní portál Game Center

„Tempo inovací platformy Mac je ohromné, OS X Mountain Lion přichází jen rok po mimořádně úspěšném vydání systému Lion. S integrovaným iCloudem a novým Oznamovacím centrem, Zprávami, Diktováním, integrací Facebooku a dalšími funkcemi je to zatím nejlepší verze OS X,“ dodal Schiller.

Foto: Apple

Internetový prohlížeč Safari

Půl miliardy licencí Windows 7

Kolik licencí operačního systému Windows 7 se podařilo prodat Microsoftu za pouhé čtyři dny, zástupci firmy neuvedli. Před časem se ale pochlubili, že sedmičky pokořili na přelomu září a října pomyslnou hranici půl miliardy prodaných licencí.

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (červenec 2011 - 2012)

Operační systém Windows 7 uvedl Microsoft na trh v roce 2009. Už pouhých devět měsíců poté se zástupci firmy pochlubili, že prodali přes 150 miliónů licencí. „Jsme nadšeni. Windows 7 je nejrychleji prodávaným operačním systémem v historii Microsoftu,“ konstatoval tehdy Brandon LeBlanc, který se v Microsoftu stará o desktopový operační systém.

Podle aktuálních statistik za měsíc červenec analytické společnosti StatCounter Windows 7 používá 51,14 % uživatelů na celém světě. Druhé místo patří verzi XP s podílem 29,1 %. Třetí pak Vistám (8,12 %) a teprve až čtvrté Mac OSX od Applu (6,92 %).

Windows 8 zamíchají s kartami

Prodeje sedmiček neporostou ale v následujících měsících nejspíše tak rychle jako v minulosti. Netrpělivě je totiž očekáván příchod nového operačního systému Windows 8, prodávat se začne společně s novými počítači, notebooky a tablety už 26. října. Lze předpokládat, že jeho příchod bude mít na statistiky nezanedbatelný vliv.

Osmičky přinesou zcela nové uživatelské prostředí a řadu dalších novinek. Mezi nejzásadnější vylepšení systému patří například možnost odemykání uživatelského účtu pomocí obrázku, vylepšené aktualizace či výrazně nižší nároky na operační paměť. Přehled dalších zajímavých změn v operačním systému Windows 8 naleznete zde.

Prodávat se budou edice Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 RT a Windows 8 Enterprise. První jmenovaná verze je určena pro základní použití a cílí především na domácí uživatele. Edici Enterprise naopak ocení firemní klientela.

Microsoft aktuálně nabízí Windows 8 zdarma pro širokou veřejnost v testovací verzi. Stahovat by ji mělo být možné až do odhalení finální varianty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám