Hlavní obsah

Anonymous stáhli z webu systém, díky kterému se mohl stát i amatér hackerem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z internetu zmizel operační systém Anonymous-OS, který pochází od stejnojmenného hackerského sdružení. Odhalen byl přitom teprve minulý týden ve čtvrtek. Počítačoví piráti instalační soubory ze svého webu nejspíše stáhli, protože se obávali možného zneužití. Operační systém totiž obsahoval desítky programů, které hackeři využívají k napadání cizích počítačů a účtů.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Článek

Obavy hackerů z možného zneužití nebyly vůbec nepodložené, většina programů má totiž velice jednoduchou obsluhu. Zpravidla stačí stisknout pár tlačítek a program začne automaticky pracovat sám, jednoduše jej tak může zneužít i uživatel bez jakýchkoliv hlubších znalostí.

I proto hackeři hned po odhalení systému Anonymous-OS na svůj web umístili upozornění o odpovědnosti. „Nepoužívejte žádné programy k napadení internetových stránek. Pokud zaútočíte na jakýkoliv web, můžete skončit ve vězení, protože ve většině zemí je to zločin,“ uvedli hackeři na svých internetových stránkách s tím, že „uživatel má plnou odpovědnost za jakékoliv protiprávní jednání“.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Přestože byl systém ze stránek hackerského sdružení stažen, stále koluje internetem v rámci výměnných sítí. Už v základu má v sobě předinstalované programy, které jsou určené k prolamování hesel, anonymnímu surfování na internetu či vyhledávání bezpečnostních trhlin na webových stránkách. Nechybí ani aplikace, kterou hackeři využívají k takzvaným DDoS útokům.

Podle serveru Softpedia ale operační systém Anonymous-OS neměl kromě názvu vůbec nic společného s hackerským hnutím a obsahoval řadu nebezpečných trojských koňů. Lidé by ho proto neměli stahovat.

Foto: Anonymous-OS

Ukázka nového hackerského operačního systému

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám