Hlavní obsah

Mozilla začala pracovat na Firefoxu 6

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finální verze Firefoxu 4 je dostupný od konce března. Málokoho tak překvapí, že firma pracuje na páté generaci tohoto oblíbeného prohlížeče. Jak je ale z vyjádření Mozilly patrné, vývojáři se začali věnovat dokonce už i Firefoxu 6. Pátá i šestá verze by se měly objevit ještě tento rok.

Článek

„V souvislosti s kratšími vývojovými cykly Firefoxu byl v úterý ukončen vývoj novinek pro Firefox 5 a další novinky se objeví ve Firefoxu 6, jehož vývoj nyní v hlavní vývojové větvi probíhá,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

"Ve Firefoxu 5 se tak objeví více než 1000 úprav, které se nestihly realizovat do Firefoxu 4 či byly realizovány až po jeho vydání. Hlavní vývojová větev Firefoxu tak nově nese označení 6.0a1," dodal Cvrček.

Podle serveru Conceivably Tech se nový Firefox 5 objeví přesně 21. června. Veřejná testovací verze by pak měla být dostupná už 17. května.

Častější aktualizace se dotknou i starších verzí

Častější vydávání nových Firefoxů se dotkne i starších verzí. „V dokumentu je zmiňováno, že starší verze nebudou s příchodem nové podporovány. V současné době je podpora starší verze minimálně půl roku po vydání nové. Tato změna se však netýká Firefoxu 4 a starších verzí,“ vysvětlil Cvrček.

„Zmiňovány jsou i automatické aktualizace, které budou do budoucna ‘prováděny skrytě‘. Uživatel si však bude moci určit, zda si přeje každou z nich potvrzovat,“ dodal Cvrček.

Stahovat testovací nové verze Firefoxu můžete na stránkách společnosti Mozilla (zde).

Desátý Explorer se blíží

Na vavřínech neusnula ani společnost Microsoft, která odhalila Internet Explorer 9 v polovině března. Tento týden ukázala světu na vývojářské konferenci MIX11 testovací verzi desáté generace. [celá zpráva]

„Testovací verze je určena zejména pro vývojáře webu a zaměřuje se na využití možností dnešních počítačů a operačního systému Windows 7, který se postupně stává novým standardem na dnešních počítačích,“ uvedl Vladimír Komjati z české pobočky Microsoftu.

„Internet Explorer 9 přinesl plnou hardwarovou akceleraci vykreslení grafiky, textu i videa a vývojáři tak mohou uživatelům nabídnout stránky, které by ještě před rokem nebyly vůbec myslitelné. Internet Explorer 10 pak přinese podporu ještě více standardů, jako například CSS3 Gradients na pozadí nebo CSS3 Flexbox,“ dodal Komjati.

První testovací verzi Internet Exploreru 10 můžete stahovat na stránkách společnosti Microsoft (zde).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám