Hlavní obsah

iPad a iPhone budou chytřejší, dostanou nový operační systém

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple plánuje vydat pro svá zařízení novou verzi operačního systému iOS 4.3, který přináší řadu vylepšení. Ta bude určena pro počítačový tablet iPad, multimediální přehrávač iPod i chytrý telefon iPhone. Stahovat jej majitelé těchto přístrojů budou moci už příští týden.

Článek

Nový operační systém iOS 4.3 společnost Apple představila tento týden společně s druhou generací počítačového tabletu iPad na konferenci v San Francisku. [celá zpráva]

iOS 4.3 přináší řadu vylepšení, jedním z nich je rychlejší načítání některých internetových stránek. „Javascriptové jádro Nitro, které Apple nejprve vyvinul pro počítače, je nyní zabudováno do technologie WebKit, jež je základem Safari, a více než zdvojnásobuje výkon spouštění JavaScriptu pomocí kompilace za běhu,“ prozradila Jasna Sýkorová, která v Česku zastupuje společnost Apple.

Zajímavá je také nová funkce iTunes Home Sharing, která umožňuje přehrávat všechna multimédia z iTunes v rámci sítě. Pokud tedy máte uložené skladby v iTunes na počítači, jednoduše si je přes bezdrátovou WiFi síť přehrajete také na iPadu, iPhonu nebo iPodu.

Nový operační systém vylepší stávající funkce

iOS 4.3 přinese vylepšení služby AirPlay, která dokáže spojit bezdrátově iPad s Apple TV a přenášet “vzduchem“ video, hudbu, nebo fotky přímo do televize. „Nově umožní AirPlay sdílení vlastních videí, která si sami natočíte. V okamžiku kdy natočíte video, můžete jej okamžitě přehrávat na ostatních zařízeních, podporujících AirPlay,“ uvedl Roman Zavřel ze serveru Letem světem Applem.

Pokud tedy budete na iPadu číst nějaký článek, ve kterém bude video, stačí kliknout na AirPlay a video se začne automaticky přehrávat v iTunes na počítači nebo televizoru (pouze pokud používáte Apple TV).

Poslední vylepšení přinese iOS 4.3 pouze pro chytrý telefon iPhone 4. Takzvaný Personal Hotspot dokáže z tohoto mobilu vytvořit přístupový bod pro sdílení internetu až pro pět různých zařízení. Například notebook nebo iPad tak na cestách budete moci připojit k internetu bezdrátově přes iPhone 4 – ten bude v podstatě fungovat jako router.

Pro iPhone 3GS a 4, nový i starý iPad a třetí a čtvrtou generaci iPodu Touch Apple nový firmware uvolní bezplatně v pátek 11. března. Aktualizaci bude možné provést tradičně pomocí aplikace iTunes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám