Hlavní obsah

Deset programů, které ochrání počítač před hackery a škodlivými viry

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví podvodníci jsou velice aktivní a vynalézaví. Podle statistik antivirové společnosti McAfee vznikne denně přibližně 60 tisíc škodlivých programů, což je čtyřikrát více než v roce 2007. Jen od začátku letošního roku tak vzniklo přes 14 miliónů virů, trojských koňů a dalšího počítačového smetí. Zabezpečení svého PC by tak letos nikdo neměl podceňovat.

Foto: Novinky

Článek

V dnešním článku si představíme deset užitečných programů. Ty dokážou počítač ochránit před škodlivými programy i hackery. Chybět nebudou samozřejmě ani aplikace, které dokáže zavirovaný počítač „uzdravit“.

Avast Free Antivirus: bezplatná ochrana z Česka

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním. Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo.

Foto: mif, Novinky

Avast Free Antivirus

Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

  • Klady: intuitivní a jednoduché ovládání
  • Zápory: ochranu před podezřelými weby a programy nabízí pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.avast.com

Lark AntiSpyware: účinný a jednoduchý

Odstranit zdarma většinu počítačové havěti dokáže také program Lark AntiSpyware. Ten si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koňmi, dialery, keyloggery i hijackery.

Foto: Novinky

Lark AntiSpyware

Úspěšnost programu v odstraňování počítačového smetí je velice vysoká, bohužel hledání počítačových infekcí trvá poměrně dlouho a snižuje výkon počítače. Nevhodné je tak jeho nasazení na pomalejších strojích, jako jsou malé a levné netbooky.

  • Klady: jednoduchý, ale velice účinný program
  • Zápory: snižuje při hledání výkon PC
  • Kde stahovat: www.larkantispyware.com

Spy Emergency: vyčistí celý počítač

Aplikace Spy Emergency je nástroj, který dokáže vyhledávat prakticky všechny druhy škodlivých programů. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i s hijackery.

Foto: mif, Novinky

Spy Emergency

Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní. Při hledání škodlivých programů dokáže program procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety.

  • Klady: jednoduchý, ale velice účinný program
  • Zápory: bezplatná verze má zablokované některé funkce
  • Kde stahovat: spy-emergency.com/download

Eset Family Security Pack: zabezpečí PC i mobil

Společnost Eset, která je původem ze Slovenska, zabezpečuje počítače již od roku 1992. Vedle antivirového programu NOD32 a bezpečnostního balíku Smart Security nabízí také licenci Family Security Pack. Ta umožňuje nainstalovat zabezpečovací programy až na tři PC a mobily.

Foto: mif, Novinky

Eset Family Security Pack:

Sada obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr a antivirus s technologií ThreatSense, která dokáže inteligentně předcházet i neznámým rizikům. Nechybí ani program pro chytré mobilní telefony. Ten mimo jiné umožňuje na dálku smazat důvěrná data v přístroji i poté, co zloděj vymění SIM kartu. Díky tomu se nikdo nedostane k vašim pinům, zprávám a kontaktům. Cena balíku činí necelé dva tisíce korun.

  • Klady: zabezpečí i chytré mobilní telefony
  • Zápory: některé části sady jdou nahradit bezplatnými aplikacemi
  • Kde stahovat: eset.cz

Spamfighter: kladivo na počítačové piráty

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani Microsoft Outlook a Outlook Express. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter.

Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail, a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou. Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a emaily do mezinárodní databáze.

Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

  • Klady: výborné výsledky detekce
  • Zápory: v bezplatné verzi obsahuje reklamu
  • Kde stahovat: www.spamfighter.com

Norton Internet Security: kompletní ochrana PC

Norton Internet Security je kompletní balík pro ochranu počítače. Kromě antispamu obsahuje také antivirus, antiphishingovou ochranu, nástroj pro odstraňování spywaru, ochranu osobních údajů a internetového prohlížeče.

Sám dokáže automaticky naplánovat kontrolu počítače a aktualizaci všech součástí bezpečnostního balíku na dobu, když počítač není používán. Díky tomu je vhodný pro použití i na pomalých počítačích, jako jsou například netbooky.

Norton Internet Security je možné stáhnout z webu výrobce v testovací verzi. Plná verze je placená. Roční licence pro jeden počítač vyjde na necelých 1000 Kč, pro tři uživatele pak na 1500 korun.

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového giganta Microsoftu, který firma nabízí od poloviny loňského roku. [celá zpráva]

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

  • Klady: nízké provozní nároky, rychlý chod programu
  • Zápory: pro zkušenější uživatele nabízí antivirus málo možností nastavení
  • Kde stahovat: www.microsoft.com

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům.

Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému. Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy, nebo vyhledat zdroj útoku.

  • Klady: jednoduché ovládání programu
  • Zápory: pokročilé funkce hledání škodlivých programů jsou k dispozici pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.zonealarm.com

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné  

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

  • Klady: dokáže odhalit keyloggery, které většina programů vůbec nezaznamená
  • Zápory: škodlivý program Anti-keylogger odstraní pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.anti-keyloggers.com

Spam Monitor: úhlavní nepřítel nevyžádané pošty

Velice dobrým nástrojem pro filtrování nevyžádané pošty je aplikace Spam Monitor. Ta je určena pro počítače s operačním systémem Windows, ve kterých běží spuštěná na pozadí.

Program dokáže automaticky vymazat spam přímo na poštovních serverech, a to ještě před jeho stažením do počítače. Podporováni jsou nejpoužívanější poštovní klienti, jako je například Microsoft Outlook, Outlook Express, Mozilla nebo Eudora.

Program Spam Monitor je možné ve zkušební časově omezené verzi stáhnout ze stránek výrobce. Plná verze vyjde na necelých 800 Kč.

  • Klady: spamy maže ještě před stažením do PC
  • Zápory: v případě chybné detekce může vymazat i e-mail, který ve skutečnosti nebyl spam
  • Kde stahovat: www.pctools.com/spam-monitor

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám