Hlavní obsah

České uživatele ohrožuje zákeřný malware, který do PC stahuje další viry

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se v listopadu objevil nový nebezpečný virus s názvem Wigon, který se hned stal největší tuzemskou počítačovou hrozbou. Tento škodlivý kód byl také nejrozšířenějším druhem malwaru v sousedním Rakousku. Podařilo se mu dokonce překonat zákeřného červa Confickera, který již více než rok napadá po celém světě počítače s operačním systémem Windows. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Archiv, Právo

Nebezpečný virus Wingon má v Česku mezi virovými hrozbami velký podíl, celosvětově nejrozšířenější je však stále červ Conficker.

Článek

Počítačoví piráti naprogramovali škodlivý kód Wigon velice jednoduše. Jeho úkolem je chovat se v počítači co nejméně nápadně, aby na pozadí mohl z internetu stahovat další nebezpečný obsah přes zašifrované soubory.

Stažené soubory průměrně obsahují osm až deset dalších hrozeb a nejsou ukládány na pevný disk, nýbrž přímo do běžících procesů. Wigon dokáže také upravit nastavení firewallu tak, aby nedokázal odhalit jeho infiltraci a škodlivou činnost dalších virů.

Vysoký podíl mezi virovými hrozbami zaznamenal minulý měsíc v některých evropských státech zákeřný červ Koobface, který útočí na uživatele sociálních sítí jako Facebook, MySpace či Twitter.

Celosvětově nejrozšířenější je stále virus Conficker

Statisticky nejrozšířenější je virus Koobface například v Grónsku, kde ovládá tamní virové statistiky s neskutečným podílem takřka 33 %. Pro srovnání celosvětově nejrozšířenější hrozbou je virus Conficker, který má přitom ve statistikách pouze deset procent.

Virus Conficker si udržuje pomyslnou první příčku i přesto, že Microsoft již před více než rokem vydal bezpečnostní záplatu na chybu, kterou tento červ zneužívá. Za mohutné rozšíření Confickeru tak mohou především neaktualizované operační systémy Windows a jejich nedostatečné zabezpečení.

Mezi celosvětově nejrozšířenější viry neustále patří škodlivý kód INF/Autorun, který se ve statistikách umístil na druhém místě s 8,39 procenty. INF/Autorun je označení pro směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média, jako jsou například USB flash paměti nebo externí pevné disky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám