Hlavní obsah

Uživatelé počítačů Mac podceňují podle studie zabezpečení operačního systému

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina uživatelů počítačů Mac od společnosti Apple podceňuje zabezpečení svého operačního systému před viry a hackery. Prakticky stejné množství dotázaných respondentů ani neví, co znamená slovo phishing, ani že tento druh počítačových podvodů existuje. Dokládá to studie agentury Competitive Edge Research and Communications, kterou si nechala vypracovat antivirová společnost Eset.

Foto: Novinky

Počítač iMac od společnosti Apple

Článek

Většina uživatelů si podle studie myslí, že počítače Macintosh jsou bezpečnější než jakákoliv jiná platforma. Statistky však dokládají, že oběťmi kyberzločinů jsou uživatelé Maců stejně často, jako lidé používající běžný počítač s Windows.

Přesto 57 % lidí věří, že je bezpečné používat počítač Mac s operačním systémem od Applu bez jakéhokoliv antivirového programu. Stejný názor zastává také 27 % uživatelů PC.

Ke svým útokům počítačoví piráti stále častěji využívají takzvané phishingové útoky. Ty mohou lidem uškodit, ať již používají Mac, PC, Linux, Windows, Solaris či jakýkoliv jiný operační systém. Tento způsob útoku totiž sází především na oklamání uživatele, místo na kvalitu zabezpečení operačního systému.

Proti phishingovým útokům nenabízejí počítače Mac žádnou speciální imunitu, a tak prý podle Esetu existuje přibližně stejné procento obětí v celém spektru uživatelů. 50 procent dotázaných respondentů neví, co je phishing.

Jak se na internetu chovat bezpečně
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem. Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Pozor na internetové kavárny
V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje. Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám