Hlavní obsah

Indická sociální síť nabízí seniorům lék na samotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Webová stránka, na níž si jednoduchým kliknutím můžete zvětšit písmo do vám vyhovující velikosti, má sloužit jako sociální síť pro seniory v Indii. Zakladatelka označuje stránku Verdurez.com za Facebook pro věkovou kategorii 55+ a v současnosti má zhruba 4000 registrovaných uživatelů, kteří si sem chodí poklábosit, přečíst zprávy o zdraví nebo on-line luštit hlavolamy.

Foto: Profimedia.cz

Internetové stránky mají pomoci seniorům navazovat nové kontakty

Článek

V Indii tradičně žilo pod jednou střechou několik generací jedné rodiny a prarodiče obvykle přebírali péči o děti, zatímco rodiče chodili do práce. Na venkově tento model stále většinou platí, ale ve městě se mladí často stěhují pryč z rodičovského domu a nechávají starší generaci žít o samotě.

"Stáří neznamená konec života, pořád je spousta věcí, které se dají dělat, zvlášť v nynější éře internetu," říká zakladatelka serveru Verdurez, londýnská konzultantka Ishita Sukhadwalaová. Registrovat se mohou jen uživatelé starší 55 let a nejstarším je přes sedmdesát.

Seznamka nevyšla

Verdurez původně koncipovala jako seznamku, ale její otec ji přesvědčil, že podobný nápad je příliš radikální pro zemi, kde jakékoli randění, o předmanželském sexu nemluvě, vyvolává všeobecně nesouhlasné reakce.

Od seznamky proto Sukhadwalaová ustoupila, ale místo toho nabízí Verdurez seniorům možnost seznámit se online s novými lidmi a vyměňovat si s nimi názory i životní zkušenosti. "Jednomu z našich členů zemřela manželka. Založil si blog, v němž líčí, čím prochází a jak je mu to líto," říká Sukhadwalaová. "Je to nesmírně dojemné."

Podle oficiálních údajů se do roku 2026 počet indických seniorů zdvojnásobí na 173 miliónů lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám