Hlavní obsah

V Číně se zřejmě budou soudit s Microsoftem kvůli chování na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONKONG

Čínské společnosti se prý budou moci soudit s americkým Microsoftem kvůli jeho chování na trhu. Umožní jim to chystaný protimonopolní zákon, který bude účinný od začátku srpna, napsal Shanghai Securities News s odvoláním na nejmenované zdroje. List napsal, že čínský státní úřad pro práva duševního vlastnictví organizuje firmy, aby před soudem napadly cenovou politiku Microsoftu.

Článek

"Windows od Microsoftu stojí v maloobchodě 1000 až 2000 jüanů (2250 až 4500 Kč) a software Office 4000 až 5000 jüanů (9000 až 11250 Kč), což je dohromady víc než cena počítače," řekl listu jeden ze zdrojů.

Dodal, že nadnárodní gigant nemá právo z pozice monopolu prodávat software za přehnané ceny a pak kritizovat slabé povědomí Číňanů o nezákonnosti kopírování. Nejmenovaný právník řekl, že nový zákon sice bude účinný za šest týdnů, ale že jeho konečnou verzi zatím nikdo nezveřejnil.

Dozor nad dodržováním pravidel hospodářské soutěže na čínském trhu pravděpodobně zůstane státnímu úřadu pro dohled nad průmyslem a obchodem, napsala agentura Reuters.

Microsoft měl problémy již dříve i v Evropě

Microsoft měl kvůli zneužívání dominantní pozice na trhu operačních systémů pro osobní počítače potíže i v Evropě a dostal za své chování pokuty.

Evropská komise firmu v roce 2004 potrestala 497 milióny eur a nařídila jí učinit nápravné kroky. V roce 2006 jí pak dala další pokutu 280,5 miliónu eur za to, že se Microsoft nařízení dostatečně nepodřídil, na což navázala i letošní pokuta 899 miliónů eur.

Firma se odvolala proti první pokutě, avšak neúspěšně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám