Hlavní obsah

Tvůrce Linuxu: Microsoft porušuje více patentů než my

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu obvinil Microsoft tvůrce operačního systému Linux, jehož některé distribuce mohou uživatelé používat zdarma, z porušování patentových práv. Vývojář systému Windows dokonce tvrdí, že nejen Linux, ale také OpenOffice.org a další open-source programy porušují 235 jeho patentů.

Článek

Microsoft je přesvědčen, že v případných sporech zvítězí a že bude oprávněn požadovat po uživatelích open-source programů licenční poplatky.

Hlavních vývojář Linuxu Linus Torvalds si však myslí, že Microsoft porušuje mnohem více patentových práv než jádro jím vyvinutého operačního systému či jiné aplikace platformy open-source.

"Je mnohem pravděpodobnější, že Microsoft neoprávněně používá více patentů než Linux. Jestliže by zdrojový kód Windows byl podroben stejně přísnému zkoumání jako Linux, shledal by Microsoft, že pracuje s autorskými právy, které vlastní jiné společnosti," uvedl Torvalds pro deník InformationWeek.

Torvalds se domnívá, že některé ze "základních" patentů pro operační systémy byly zapsány do katalogů v roce 1960, avšak jejich právní ochrana již dávno uplynula. Torvalds předpokládá, že Microsoft brzy některé ze svých údajných patentů, které jádro Linuxu porušuje, jmenuje.

Co znamená pojem "open-source"
Open-source aneb otevřený software je software dostupný zdarma pro uživatele. Vývojáři mají volný přístup do jeho kódů, mohou jej měnit a doplňovat o vlastní prvky. Uživatelé - hlavně větší firmy, platí za údržbu a technickou podporu těchto aplikací. Vůbec nejpopulárnější open-source platformou je Linux.

"Jejich pojmenováním bychom mohli dokázat, že je Linux neporušuje všechny (což je možné, zvláště když jsou patenty napsány špatně), nebo by bylo možné se jim vyhnout přeprogramováním," dodal Torvalds. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám