Hlavní obsah

Piráti prodávali verze Windows pro školy jako klasické

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft spustil v pondělí další z válek proti softwarovým pirátům. Podle firemního sdělení totiž několik organizovaných skupin prodávalo verze operačního systému Windows, který byl určen akademickým účelům, jako regulární mnohem dražší software. Podobně se tak dělo i s kancelářským balíkem Office.

Článek

Výrobce Windows proto spustil devět soudních sporů se skupinami osob, které nabízely instalace Windows a Office jiné skupině uživatelů, než pro jaké byly určeny. Pře jsou vedeny na území spojených států, ovšem činnost vyvíjely tyto organizace v mezinárodním měřítku.

Podle Microsoftu byly do nezákonných obchodů zapojení například obchodníci z akademické sféry v Jordánu, kteří produkty určené pouze vzdělávacím instuitucím prodávali jako programy pro klasické uživatele.

"Tato uskupení sklízela milióny dolarů za nelegální činnost, která spočívala v tom, že prodávali software přes internet normálním uživatelům namísto toho, aby jej nabídli studentům," dodala firma.

Jeden z největších prodejců "školních" Office a Windows firma EDirectSoftware.com už údajně souhlasila s tím, že v rámci vyrovnání uniklých zisků zaplatí Microsoftu 1 milión dolarů. Další společnosti, kterým byl zaslán varovný dopis, zastavily prodej programů s licencemi pro akademickou sféru, doplnila firma. 

Produkty, které jsou určeny vzdělávacím účelům, jsou označeny jako "Student Media" či "Not for retail or OEM distribution. Not for resale."   

Podle studie Business Software Alliance byly ztráty z prodeje pirátských verzí programů v roce 2005 vyčísleny na 34 miliard dolarů. Loňské ztráty pro českou ekonomiku odhadla BSA na 2,6 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám