Hlavní obsah

USA se chystají umožnit spolupráci s Huawei na normách pro 5G

Washington

Ministerstvo obchodu Spojených států připravuje nová pravidla, která americkým podnikům umožní spolupracovat s čínskou firmou Huawei Technologies na stanovování norem pro mobilní sítě páté generace (5G). Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Některé americké technologické podniky pozastavily spolupráci s Huawei na přípravě norem poté, co ministerstvo loni v květnu čínskou firmu umístilo na černou listinu. Tento krok mezi americkými podniky vyvolal nejistotu ohledně toho, jaké technologie a informace mohou s Huawei sdílet.

Spojené státy se tak podle zástupců vlády a technologického průmyslu dostávají do nevýhodné pozice při stanovování norem, které mají zajistit, aby zařízení různých podniků byla navzájem kompatibilní. Huawei prý nyní v jednáních o normách získává větší slovo, protože zástupci amerických podniků se z opatrnosti drží stranou.

Huawei, ZTE a 5G sítě? Senát chce od vlády jasný postoj

Mobil

Stanovování norem je přitom pro podniky v telekomunikačním průmyslu velmi důležité. Pokud se firmám podaří zajistit, aby jejich patentované technologie hrály v normách nezbytnou roli, může to pro ně znamenat rozsáhlé dodatečné příjmy, upozorňuje Reuters.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To však čínský podnik dlouhodobě odmítá.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám