Hlavní obsah

T-Mobile má 5G v Ostravě, pro běžné uživatele ale není

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Společnost T-Mobile dokončila v Ostravě výstavbu 5G sítě, běžní uživatelé si ji ale v těchto končinách příliš neužijí. Jde totiž o privátní kampusovou síť tamní technické univerzity, primárně tedy bude určena pro studenty, výzkumné pracovníky a akademiky.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

Nová síť je plně připravena na rychlé datové přenosy, které jsou hlavní předností páté generace mobilních sítí. V současnosti je však provozována ještě na kmitočtech pro 4G, neboť testovací frekvence pro 5G budou přiděleny až později.

Předpokládá se nicméně, že se tak stane ještě před koncem roku. „Síť jsme připraveni přepnout do 5G režimu okamžitě, jakmile Český telekomunikační úřad potvrdí přidělení testovacích frekvencí,“ prohlásil výkonný ředitel T-Mobilu pro Českou republiku Juraj Bóna.

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Mobil

Kampusová síť pokrývá část areálu VŠB-TUO (Vysoká Škola Báňská - technická Univerzita Ostrava) včetně několika budov, vnitřních prostor chytré továrny a objektu 3D tisku plastů a kovů. Technická univerzita Ostrava totiž síť bude využívat například pro komunikaci robotů, autonomních vozítek a dalších strojů podílejících se na plně automatizované výrobě.

Výstavba započala loni v prosinci, trvala tedy něco málo přes půl roku. „Dokončení a spuštění první privátní kampusové sítě v České republice proběhlo navzdory koronavirové pandemii a uzavření běžného provozu v areálu VŠB-TUO podle plánu. Díky skvělé kooperaci s univerzitou a klíčovému dodavateli, společnosti Ericsson, jsme předali dokončenou kampusovou síť v termínu,“ konstatoval Bóna.

5G internet v Česku

5G internet nicméně mohou v Česku využívat i běžní smrtelníci, avšak pouze v části Prahy a Kolína. V těchto lokalitách nabízí připojení od července O2.

Hlavní výhoda 5G spočívá především ve vyšších přenosových rychlostech, ty jsou ve srovnání s aktuálně dostupnou sítí 4G až desetinásobné. Konkrétně O2 nabízí zatím jako jediný tuzemský operátor rychlost stahování dat 600 Mb/s a rychlost odesílání 100 Mb/s.

To je mimochodem vyšší hodnota, než jakou nabízí i drtivá většina pevných internetových přípojek v tuzemských domácnostech. I proto nebude síť sloužit pouze pro připojení mobilů, ale využití nalezne také v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku.

O2 spouští v Praze a Kolíně 5G síťVideo: Novinky

Surfovat na nejrychlejší síti mohou všichni zákazníci neomezených tarifů NEO Zlatý a Platinový a také tarifů FREE+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý. Nabídka za jednu korunu se jmenuje „Balíček 5G na zkoušku“, zákazníci si mohou tuto službu aktivovat v on-line samoobsluze.

Lidé mohou 5G internet od O2 využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. Ještě během léta se bude pokrytí signálem rozšiřovat. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Praze

Foto: archív operátora

Mapa pokrytí 5G internetu od O2 v Kolíně

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

5G sítě pomohou s péčí o seniory

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst Česka, kde bude od druhé poloviny příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například...

Češi mohou využívat rychlý 5G internet

O2 je prvním operátorem, který nabídl koncovým zákazníkům v Česku rychlý mobilní 5G internet. Ten je možné nyní využívat v širším centru Prahy a také ve...

Výběr článků

Načítám