Hlavní obsah

Aukce 5G začne ještě během prázdnin. Přihazování na podzim

Praha

Český telekomunikační úřad plánuje vypsat aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G ještě během letních prázdnin. Aukční část bude na podzim. Vypsání bude předcházet vypořádání připomínek z veřejné konzultace, která v současnosti běží. Uvedla to Barbora Havelková z tiskového oddělení.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K podmínkám aukce byla vypsána již třetí veřejná konzultace, která skončí 7. července. Poslední úprava podmínek měla vytvořit větší prostor pro vstup čtvrtého operátora, který by zvýšil konkurenci, což má vést ke snížení cen mobilních dat.

"Nejpozději na počátku roku 2021 bychom mohli udělit vítězným účastníkům aukce příděly rádiových kmitočtů," uvedla Havelková. Úspěšní uchazeči mají získat kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz. Frekvence v pásmu 700 MHz se uvolní po přechodu na nový televizní vysílací standard DVB-T2, jehož dokončení se posunulo z poloviny roku na konec října kvůli koronaviru.

Úřad se v novém návrhu vrátil k vyhrazení části frekvencí v klíčovém pásmu 700 MHz pro nového hráče, zachoval závazek národního roamingu ve prospěch všech nových operátorů, ale zpřísnil podmínky využití sítí stávajících operátorů tak, aby motivoval nové operátory ke stavbě vlastní infrastruktury. Zvýšil parametry vlastního pokrytí obyvatelstva a počtu vybudovaných základnových stanic. V novém návrhu již také není vyčlenění části pásma 3400 až 3600 MHz pro průmyslové využití a v aukci se bude dražit celé spektrum. Držitelé kmitočtů budou ale povinni umožnit průmyslu nezávislé využití rádiových kmitočtů.

Podle dřívějších informací se aukce hodlají vedle stávajících tří mobilních operátorů zúčastnit například polostátní ČEZ, Sazka Mobil nebo společnost Nordic Telecom.

ČTÚ změnil podmínky aukce kmitočtů pro 5G. Opět

Mobil

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Reklama

Související články

5G sítě pomohou s péčí o seniory

V Jeseníku, který je jedním z pěti měst Česka, kde bude od druhé poloviny příštího roku vysokorychlostní síť páté generace (5G), ji využijí například...

Výběr článků

Načítám